Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Merkezli Araştırmacılar Dünyadaki Blockchain’leri Derecelendirecek

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT) altındaki devlete bağlı bir bilimsel enstitü, blockchain projeleri hakkında aylık değerlendirmeler yapacağını duyurdu.

Cuma günkü Çin Elektronik Bilgi Endüstri Gelişimi (CCID) kurumu tarafından verilen bir seminer sırasında açıklanan haberde, girişimin blockchain dünyası için tıpkı, Moody’s veya Standard & Poor gibi, bağımsız bir derecelendirme sistemi olacağı açıklandı.

”Global Public Chain Assesment Index” ismi verilen sistem ilk olarak 28 büyük blockchain projesine odaklanacak ve bunların teknolojik kapasiteleri ile kullanılabilirliklerine bakacak.

1995 yılında kurulan CCID, MIIT için atanmış bilimsel araştırma enstitüsü olarak görev yapmakta ve çeşitli sektörler için yazılım test etme ve politika geliştirme görevinin yanı sıra teknoloji araştırmaları ve geliştirmelerinden de sorumlu.

2017 yılının Ağustos ayında CCID, Çin‘in Qingdao şehrinde kurulan blockchain araştırmasına adanmış bir grup oluşturdu. Bu grubun ana varlık sebebi ileriye dönük blockchain değerlendirme çalışmalarını yürütmekten ibaret. Yetkililere göre evrimin ilk etabı ile ilgili detaylı bir rapor Cuma günkü seminerin ardından yakın bir tarihte açıklanacak.

Bu girişim ülkenin sahip olduğu 26 bakanlık kabinesi arasından birisi için önemli bir hareket niteliği taşımakta. Gelişme buna ek olarak MIIT kurumunun ulusal bir blockchain düzenlemesi yapma çalışmalarına hız verdiği bir döneme de denk gelmekte.

Daha önce de yayınladığımız üzere bu yılın Mart ayında MIIT, ülke için blockchain gelişimini ele alması hedefiyle bir komite kurmayı planlamaktaydı. MIIT daha sonra bu girişimi bir adım ileri götürüp bunu 2018 yılı için en büyük önceliklerden birisi haline getirmişti.

Yetkililer bu çalışmanın önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlanmasını beklediklerini belirttiler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment