Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İşte Bitcoin SegWit2x Güncellemesi Hakkında Merak Edilenlere Dair Her Şey

Bitcoin, yazılımındaki en büyük değişikliğe doğru adım adım ilerliyor.

Genellikle “dijital para” diye özetlediğimiz Bitcoin’i parçalar halinde incelediğimizde diyebiliriz ki Bitcoin sıralı halde saklı tutulan (blockchain), belli miktarda (bloklar) veri aktarımı (Bitcoin’ler) yapan bir kod bütünüdür. Bitcoin’in zaten bildiğiniz üzere bir merkezi yok. Merkezi olmadığı için birçok insan aynı anda iş birliği yaparak Bitcoin ağının işlevli olmasını sağlıyor. Bu yazılımı kullanan kişiler de Bitcoin ağını çalışır durumda tutmak için belli kurallara uyuyorlar.

Ortaya atılan değişiklik önerisi de işte bu özellikleri değiştirme niyetinde.

SegWit2x isimli planın bünyesindeki fork (Bitcoin’in kurallarına değişiklik), önceden Bitcoin’de geçerli olmayan kuralları geçerli hale getirmek istiyor. Normalde Bitcoin ağında dolaşan ve blockchain‘de saklı tutulan blokların boyutu 1MB’dir. SegWit2x ise bu boyutu 2MB’ye çıkarmak istiyor.

Bazı kullanıcılar bunun iyi, bazıları ise kötü bir fikir olduğu kanaatinde.

Henüz çok detaya girmemişken bahsi geçen fork’un daha önceki fork’lardan farkı ne onu bir netleştirelim. Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold fork’larına aşinasınızdır. Bu fork’lara aşina olanlar, Bitcoin ağında bir ayrılık yaşandıktan sonra ne oluyor, ne gibi sonuçlar doğuyor bunları biliyor. Ancak SegWit2x’de işler farklı olabilir.

Mesela Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold’da çok aman aman dikkatli olmanıza gerek yoktu. Yeni yazılımı destekleyen cüzdanlarda veya borsalarda Bitcoin’iniz varsa Bitcoin Cash veya Bitcoin Gold da alıyordunuz.

Yani gayet kolaydı. Ama bu kolaylık SegWit2x durumunda pek garanti değil. Öncelikle SegWit2x’nin diğer Bitcoin fork’larına benzerliğine bakalım:

  • Alternatif yazılım: Ağ katılımcıları tarafından yönetilen Bitcoin yazılımında değişikliğe gidilmesi.
  • Blok boyutunun arttırılmak istenmesi: Diğer fork’lar gibi SegWit2x’nin de odaklandığı şeyler arasında blok kapasitesini arttırmak yer alıyor (1MB’den 2MB’ye)
  • Hard Fork: Yazılımını yeni kurallara göre güncellemeyen kişiler ağa dahil olamayacak.

Farklılıklarına göz atalım.

Belki de en büyük farklılığı blockchain ile ilgili. Bitcoin Cash’in geliştiricileri yeni bir blockchain oluşturup ayrılmaya razıyken SegWit2x’nin amacı şuanda var olan tüm kullanıcıları tek bir blokchcain’de tutmaya devam etmek.

Bu bağlamda, SegWit2x farklı sonuçlar doğurabilir.

Bunlar:

  • Bitcoin’in kuralları değişir. Tüm (veya çoğu) madenciler yazılımlarını yeni kurallara göre günceller. Bitcoin blockchain’i işlevine devam eder ama blok kapasitesi artar. SegWit2x’nin kuralları Bitcoin’in kuralları haline gelir.
  • İki Bitcoin oluşur. Bazı madenciler yazılımlarını günceller. Bu durumda iki blokchchain oluşur: “eski” Bitcoin, “SegWit2x” Bitcoin. İkisinin de kuralları birbirinden farklı olur ve farklı kripto paraları olur.
  • Bitcoin’in kuralları değişmez. Çok az madenci yazılımını günceller ise Bitcoin ağı mevcut kurallarla devam eder.

İsteyenler-İstemeyenler

Yukarıdaki 3 sonuç arasından muhtemel gözüken sonuç 2. sıradaki. Pek çok kullanıcıyı ilgilendiren sonuç da dolayısıyla o.

En muhtemel gözüken o diyoruz çünkü SegWit2x’yi destekleyenler de desteklemeyenler de Bitcoin topluluğunda belli kesimlerin desteğine sahip. SegWit2x’yi destekleyenler madencilerin “çok büyük çoğunluğuna” sahip olduklarını iddia etseler de diyemeyiz ki Bitcoin ağının %100’ü SegWit2x’yi istiyor.

SegWit2x’nin en çok destek aldığı kesimler:

  • Madenciler: Blockchain’in güvenliğini sağlayan ve Bitcoin’deki bloklardan ödüller alarak gelir elde eden kullanıcılar.
  • Start-up’larKullanıcıların kripto para almasını, satmasını veya tutmasını sağlayan, bu gibi hizmetler veren iş yerleri.

Diyorlar ki:

  • Bitcoin dijital bir para olmalı. Bitcoin, Amerikan Dolarıyla ya da başka bir devlet parasıyla rekabet etmeli. Bu yüzden önceliğimiz Bitcoin’i bir “ödeme metodu” haline getirmek olmalı.
  • Bitcoin’in pasifliği yüzünden rakipler güçleniyor. Bitcoin dışındaki kripto paraların ilgi çekme sebeplerinin, ödeme yapmak için kullanışlı olmaları olduğunu düşünüyorlar. Ve diyorlar ki “normalde Bitcoin’in yaşaması gereken artışı diğer paralar yaşıyor”.
  • Güncellemeler yeterli değil. Diyorlar ki ağustos ayında blockchain’e eklenen yeni kodlar, vaat edilen kapasite artışını sağlayamadı.

SegWit2x destekçilerine karşı çıkanlar şu kesimlerden oluşuyor:

  • Geliştiriciler: Bitcoin’in kodunu koruyan gönüllü grup. Bu insanlar büyük ihtimalle en uzun süredir Bitcoin ağında bulunan kişiler.
  • Düğüm operatörleri: Blockchain’deki işlem kaydının tamamının kopyasını saklayan Bitcoin kullanıcıları (blok kapasitesi artınca, saklama masrafı da artacak).

Diyorlar ki:

  • Bitcoin bir “yastık altıdır”, ödeme metodu değil. Yastık altından kastettiğim şey, Bitcoin’i “altın” gibi görüyor olmaları. Yani ele geçen parayı saklamak için kullanılan bir araç. Ama bu kişiler Bitcoin’in gelecekte ödeme metodu olarak kullanılabilir hale gelebileceğine de inanıyor.
  • SegWit2x riskli. Bitcoin, işlemleri sağlayamaz hale gelirse bu tüm projeyi çökertebilir.
  • SegWit2x aracılığıyla madenciler ve iş yerleri çok fazla güçleniyor. Bu kişiler inanıyor ki SegWit2x, belli bir kesime çok fazla güç kazandıracak. SegWit2x sonrasında, Bitcoin ağında bir şeye karar verileceği zaman artık bir “merkezin” olacağına inanıyorlar. Bitcoin merkezsiz olduğu için de hiç bir türde merkeze olumlu yaklaşmıyorlar.

Ayrılık Olması Ne Kadar Muhtemel?

Şuan için net bir tarih vermek gerçekten zor. Ama SegWit2x’nin nasıl kodlandığına bakarsak, birkaç ipucumuz var.

Şöyle:

  • SegWit2x BIP9 aktivasyonu kullanıyor. Bu da demek oluyor ki kural değişikliği, yeni kodu kullanan madencilerin yüzdesi tarafından yönetilecek.
  • Madenciler çoğunlukla SegWit2x’yi destekliyor. 1Hash, Bitfury, Bitmain, Bixin, BTC.com, BTCC, BTC.Top ve ViaBTC. Hepsi orijinal anlaşmaya imzasını attı.

Kağıt üstünde baktığımızda madencilerin hemen hemen %80’i SegWit2x’i destekliyor. Bazıları bu yüzdenin, ağın çoğunluğunu SegWit2x blockchain’ine dönüştürmek için yeterli olduğuna inanıyor. Çünkü geri kalan %20’lik grup, artık kar elde edemeyecekleri bir blokchain’de kalmaktan korkacak.

Şöyle korkacaklar: Dediğimiz gibi madencilerin hemen hemen %80’i SegWit2x’i destekliyor. Böylece SegWit2x blokchain’i, kazım gücünün çoğunluğunu çok hızlı bir şekilde kendinde toplayacak ve böylece orijinal Bitcoin’de madencilik yapmak artık karlı olmayacak. Dolayısıyla geriye kalan kesim de SegWit2x’e geçecek.

Ancak bu demek değil ki önünde sonunda her madenci SegWit2x kodunu çalıştıracak. “Bir gün herkes SegWit2x’çi olacak!” demiyoruz.

Şunlar yüzünden:

  • Bazıları Bitcoin Cash’i destekliyor. Çinli Bitcoin kullanıcılarının çoğu Bitcoin Cash’e yatırım yapmayı tercih ediyor. Bitcoin Cash’te blok kapasitesi zaten arttırılmış ve 8MB’ye getirilmiş durumda.
  • Madenciler muhtemelen tek uğurda birleşmeyecek. ViaBTC ve BTC.Top gibi SegWit2x destekçileri, diğer madencilere yazılım aboneliği satan maden havuzları. Yani büyük ihtimalle kullanıcılarına SegWit2x’te madencilik yapma seçeneği sunacaklar ama yine büyük ihtimalle kullanıcıların tamamı SegWit2x’e geçmeyi tercih etmeyecek.
  • Bazı madenciler desteklemiyor. Desteklemeyen madenciler arasında F2pool (Bitcoin ağının %5.6’sını yönetiyor) ve Slushpool (%7.3’ünü yönetiyor) bulunuyor. Bu maden havuzları, desteklemeyeceklerini çok net bir şekilde belirttiler.

Önemli olacak hususlardan biri de SegWit2x kripto parasının tahmini değeri.

Bazı borsalar SegWit2x kripto parasının bir versiyonunu listelemeye başladı bile. Bunu biz alamıyoruz tabii. Bunu yapmalarının amacı, SegWit2x’nin tahmini değerini ölçmek.

Haberin yazım saatiyle SegWit2x kripto parasının tahmini değeri 1,000 $’ın üstünde. Bu, Bitcoin Cash’in değerinin (450 $) iki katından fazla demek. Bitcoin Gold’un (130 $) ise neredeyse 10 katı.

Ne Zaman Gerçekleşecek?

Hala daha çok belirsizlik var ama tüm bunların gerçekleşeceği tarih ya tam 16 Kasım, ya da o civarda.

O civarda diyoruz, tam tarih veremiyoruz çünkü bu değişiklik tam olarak belirlenmiş bir blokta gerçekleşecek (494,784. blok). Bu blok ile madenciler yeni yazılımı kullanabilecek.

Dediğimiz gibi tarih tam olarak net olmasa da kasımın ortalarında gerçekleşeceğini biliyoruz. Çünkü projenin baş geliştiricisi Jeff Garzik geçtiğimiz haftaki açıklamasında:

“Kasımın ortasında gerçekleşecek SegWit2x güncellemesi için her şey tam gaz devam.” yorumunda bulundu.

Konu hakkında diğer sorularınız için yorum gönderebilirsiniz!

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment