Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsviçre Merkez Bankası Yöneticisi: Devlet Destekli Kripto Para, Büyük Bir Risk

İsviçre Merkez Bankası’nın yönetim kurulunda yer alan Andrea Maechler, dün yaptığı açıklamada, merkez bankası destekli kripto paraların birkaç olumlu yön dışında büyük bir potansiyel vaad etmediğini, bununla birlikte, ciddi riskleri de beraberinde getirebileceğini düşündüğünü söyledi.

İsviçre Merkez Bankası’nın üç kişiden oluşan en tepe yönetici ekibinin üyelerinden biri olan deneyimli bankacı, Zurich’te kendisini dinleyen kalabalığa ithafen yaptığı konuşmada ”Dağıtık kaldıraç teknolojisi” hakkında -yani kendisine göre Blockchain sistemi- konuştu ve bu sistemin maaliyet düşürücü etkisi, verimi arttırması ve şeffaflık getirmesi gibi faydalarını tartıştı.

Tüm bu faydalarına rağmen Blockchain sisteminin henüz günümüz sistemlerinin ölçeklenebilirliği, veri güvenliği sağlama yetisini ve güvenilirliğini karşılayamadığını belirten Maechler, kripto paraların; geleneksel para birimleri ile kıyaslanmasının imkansız olduğunu belirtirken, şu ifadeleri kullandı:

”Bana kalırsa, dijital bir merkez bankası destekli kripto paralara şu aşamada aman aman bir ihtiyaç yok. Elbette ki bu sistemin birkaç faydası olacağından eminim ancak büyük ölçekte baktığımız zaman bunun bize ön göremeyeceğimiz riskler oluşturabileceği de bir gerçek. Böylesi bir durum, finansal stabiliteyi çok kötü yönde etkileyebilir.”

Görünüşe göre, Merkez Bankaları’nın devlet destekli kripto paralara bakış açısı yoğun benzerlikler taşıyor ve bu alanda bir fikir birliği olduğunu saptamak pek de zor olmasa gerek.

Getçiğimiz Mart ayında Merkez Bankalarının Merkez Bankası olarak görülen BIS’ten yapılan açıklamada, merkez bankası destekli kripto paraların finansal zorlanma durumlarında, işleri daha da kötüye götürebileceği yönünde bir uyarı yapılmıştı.

Yine Güney Kore’nin başkenti Seoul’de düzenlenen ve kripto para piyasasının önemli isimlerini bir araya getiren bir konferansta konuşan ve merkezi olmayan kaldıraç sistemi yapan bir girişimin araştırma direktörü olarak görev yapan Anthony Lewis, panelde yaptığı konuşmada merkez bankaları tarafından çıkarılacak kripto paraların, bu yıl içinde piyasaya çıkabileceğini belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment