Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Paniğe Gerek Yok: Bitcoin Fiyatının Yükselmesi İçin 3 Büyük Sebep

Aralık 2017, kripto para piyasası için şu aşamada yüzde tebessümler ve ”O zamanlar neydik be” ifadesini surata yerleştiren bir zaman dönemi olarak anılıyor. Aralık 2017’de de 20 bin dolar ile zirveyi gören ve birçok yatırımcıyı o dönemde gemiye katan Bitcoin için 2018’in ilk çeyreği ise hiç mi hiç iyi geçmiyor.

Toplam market hacminin tam 119 milyar dolarını bu üç aylık süreçte kaybeden Bitcoin’deki bu kaybın en büyük suçluları olarak ise yasal düzenlemeler ve reklamların yasaklanması gösteriliyor. Birçok otoriteye göre, tüm bu pompalanan olumsuzluklara rağmen, Bitcoin fiyatı, yeniden artış trendine girmek için kolları sıvadı. Yılın ikinci çeyreği için Bitcoin ile alakalı umutlar iyiden iyiye artarken, CNBC’nin finans analisti ve BK Capital Group’un CEO’su Brian Kelly, Bitcoin fiyatının neden yükselmesini beklediğini, şu üç temel başlıkta topladı. Buyrun işte o üç sebep:

1-) Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Vergi Mevsimi Bitti Bitecek

Nisan 15 demek, Amerika Birleşik Devletleri için vergi sezonunun sona ermesi demek ve bu şu an bize yalnızca 9 gün uzaklıkta. Aralık ayı ve öncesindeki büyük Bitcoin rallisinde liraları cebe indiren Amerikan vatandaşının, Sam Amca’ya vergilerini ödemeleri için son gün 15 Nisan. Bu vergilendirme süreçlerinin, yatırımcılar üzerinde Bitcoin satma baskısı oluşturduğu da bilinen bir gerçek. Kelly’e göre vergilendirme ile alakalı kripto para satışlarının yapılacağı son tarihler bu içinde bulunduğumuz günler. Ayrıca Kelly, Telegram’ın adeta 2 milyar dolar gibi fantastik bir miktarı topladığı ICO’nun da, Bitcoin yatırımlarını biraz azalttığını düşünüyor.

2-) Coincheck Satışı Yapıldı, Meşaleyi Yakın

Sizlere daha önce haberini verdiğimiz üzere Japonya’nın en önemli kripto para borsalarından biri olarak gösterilen ancak sene başında hacklenme olayının ardından yaşadığı itibar kaybının olumsuz etkilerini üzerinden şimdilik atamayan Coincheck, ülkedeki en önemli finansal hizmet sağlayıcılarından olan Monex firmasının yaptığı satın alım teklifini kabul etti.

Kelly, bu olayı şöyle açıklıyor:

”Bu, piyasa için inanılmaz bir özgüven sebebi. Kendini kanıtlamış, yasal zeminde düzenlenmiş halka açık bir finans devi; bir kripto para borsasını satın alıyor. Bence bu, büyük bir olay.”

3-) Tarih Tekerrürden İbarettir ve Tekerrür, Fiyat Artacak Diyor

Eğer dip seviyelerden alım yapmayı bekleyenlerden değilseniz, Mart ayının Bitcoin yatırımcısı için çok zor geçtiğini söylemek mümkün. Bitcoin fiyatlarındaki bu ciddi düşüş, kimilerince marketin normal döngüsünün olağan  bir tezahürü. Mart ayı, her zaman için Bitcoin açısından berbat bir ay olmuştur. Fundstrat’ın yayınladığı son raporda dikkati çeken en önemli noktalardan birisi de, Bitcoin’in Mart ayında sadece bir kez o da 2013 yılında, yükseliş trendine girdiği. Kalan 9 yılın  hepsinde, Mart ayında yön baş aşağı olmuş.

Aynı tarihsel istatistikler, Nisan ayı için ise gayet olumlu konuşuyor. Bitcoin alım satımı için Nisan; en güzel tarihlerden biri olarak gösteriliyor. İstatistikler, Bitcoin fiyatının Nisan ayında genelde yükseliş trendine girdiğini doğrularken, son 7 yılın 5’inde, Bitcoin Nisan ayını yükseliş ile kapatmış.

Diğer Etmenler de Yok Değil

Bitcoin’in karşısında olan birçok güç olsa da, Bitcoin’in kendi topluluğu ve teknolojisi de hiç de yabana atılacak cinsten değil. Bitcoin’in kısa vadedeki fiyatı bu yukarıda sıraladığımız parametrelerden elbette ki etkilenecak ancak; bir başka önemli noktada şu an özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde yerleşen borsaların, yasal düzenlemeleri beklemeleri nedeniyle yeni atılımlar  yapmamaları. Yasal zemin tartışmaları son bulursa, sektörün üzerindeki kara bulutların dağılacağını ön görmek güç değil. Bakalım, gelecek bize neler gösterecek?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment