Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsviçre Yıl Sonunda Kendi Dijital Parasını Test Edecek

İsviçre Merkez Bankası, kendi dijital merkez bankası parasını test edebilmek için Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ile iş birliği yapacak. Edinilen bilgilere göre test çalışmaları bu yılın sonuna doğru başlayacak.

The Paper haberine göre İsviçre Ulusal Bankası (SNB) ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), bu yılın sonuna doğru dijital merkez bankası parası (CBDC) projelerini test edecek. BIS yetkilisi Benoit Coeure’nin Şangay’da düzenlenen Bund Zirvesi’nde yaptığı açıklamaya göre projenin proof-of-concept çalışması bu yılın sonunda tamamlanacak.

Sınır ötesine de açılmak istiyorlar

Coeure, proof-of-concept çalışmasının sağlayacağı faydaları açıkladı. İsviçre’deki bankalar bu çalışma sayesinde dijital merkez bankası parasının perakende düzeyindeki kullanım alanlarını inceleyebilecek. Ayrıca bu sayede mevcut ödeme sistemleriyle olan uygunluğun izlenebilirliği de kolaylaşacak.

Bilinenlere göre BIS ve SNB, dijital para birimlerinin parasal veya finansal istikrardan ödün vermemesi gerektiğini savunuyor. Konuya dair SNB’nin geçmişte de bir açıklaması bulunuyor. SNB’nin o zamanki açıklamasına göre yeni dijital para, finansal kurumlar arasında tokenize edilmiş varlıklarla ödeme yapılmasını da kolaylaştıracak

Yetkili isme göre BIS, dijital para çalışmalarını global düzeyde sürdürmeyi planlıyor. Coeure, bunun için Hong Kong Para Otoritesi ve Tayland Bankası da dahil olmak üzere birçok merkez bankasıyla çalışmayı planladıklarını açıkladı.

Kripto para dostu ülke

Blockchain tabanlı bir dijital para birimi geliştirecek olan İsviçre’den geçtiğimiz aylarda kripto paralara dair de olumlu bir haber gelmişti. Haber, yeni bir finans reformu adı altında sunuldu. Reformla birlikte İsviçre’deki şirketlerin dijital hisse oluşturabilmesinin önü de açılmış oldu.

İsviçre Eyaletler Meclisi tarafından onaylanan bu reformlar sayesinde İsviçre’nin kripto para alanında bir öncü haline gelebileceği düşünülüyor. Son birkaç yıldır kripto para dostu politikalar izleyen İsviçre, kendi Zug kentini de bir Kripto Para Vadisi’ne çevirmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!