Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İtalya Bu Sahtekarlarla Mücadele Etmek İçin Blockchaini Kullanacak

İtalyan Hükümeti dünyaca ünlü Made in Italy logosunu blockchain ile güvence altına almaya çalışıyor.

Cointelegraph’ın haberine göre hükümet bu logoyu taklit etmeye çalışan sahtekarlarla mücadele etmek için 15 milyon euroluk bir bütçe hazırladı. Yetkililer Made in Italy logosunu çalan sahtekarları önlemek için blockchain teknolojisini kullanmayı düşünüyorlar.

İtalyan zanaatkar ve sanatçılar kendi eserlerini bu blockchain platformuna aktaracak, bu sayede bir nevi bu eserin dijital haklarını üstlerine almış olacaklar. Bu sayede insanlar bir eserin üstünde Made in Italy logosunu gördükleri zaman o eserin gerçekten İtalyan bir zanaatkar tarafından mı üretildiğini kontrol edebilecekler. Blockchain ağındaki veriler herkese açık olduğundan hangi Made in Italy logosunun gerçek, hangisinin sahte olduğu kolayca denetlenebilecek.

Değer mi?

İtalya’nın Made in Italy logosunu koruma altına almak için 15 milyon euroluk masraf yapması ilk bakışta kulağa çok gibi gelebilir. Fakat bu logonun ticari değerinin ne kadar yüksek olduğunu unutmamak gerekiyor.

Made in Italy logosunun Gucci, Enel, Kinder, Ferrari gibi markalar tarafından kullanıldığını hatırlatalım. Kantar’ın araştırmalarına göre İtalya’da bu logoyu kullanan en büyük 30 şirketin toplam değeri 95 milyar dolardan daha fazla. Bu da Made in Italy logosuna kolay kolay elde edilemeyecek bir ticari değer katıyor.

Made in Italy logosunu kullanan şirketlerden bazıları (Gucci ve Ferrari gibi), günümüzde kendi alanlarının en lüks markaları olarak gösteriyorlar. Bu da birçok sahtekarın Made in Italy logosunu taklit etmesine yol açıyor. Made in Italy ismini kullanan bu sahtekarlar İtalya’ya geçtiğimiz yıllarda neredeyse 15 milyar dolar maloldu. Normalde İtalyan devletinin ve şirketlerinin kasasına girecek olan bu para; sahtekarların cebine girdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment