Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Merkez Bankası Önde Gelen Bankalar İle Dijital Yen’i (CBDC) Deneyecek

Japonya Merkez Bankası (BoJ) henüz bir Dijital Merkez Bankası Parası (CBDC) çıkarma konusunda netliğe varamamış olsa da pilot bir CBDC (dijital yen) ihracı için ülkenin önde gelen bankaları ile denemeler yapacak.

Yerel bir haber ajansının 23 Kasım tarihli haberine göre Japonya Merkez Bankası, pilot bir CBDC ihracı denemesi için üç mega banka ve bölgesel bankalarla iş birliği başlattı. Pilot uygulamada CBDC’lerin çevrim dışı işlevselliğinin test edileceği bildirildi.

Denemelere iki yıl devam etmeyi ve 2026 yılına kadar CBDC hakkında kesin bir karar vermeyi planlayan Japonya Merkez Bankası, deneyde özel bankalar ve diğer kuruluşlarla iş birliği yaparak müşterilerin para çekme veya yatırma konusunda sorunlarını tespit etmeyi ve çözmeyi amaçlıyor. Deneyde yer alan bankaların sırasıyla Mitsubishi UFJ Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group ve Mizuho Financial Group olduğu bildirildi.

Blockchain teknolojileri üzerine oldukça ilgili olan Japonya hükümeti kasım ayı başlarında bir DAO (merkeziyetsiz otonom organizasyon) kurarak DAO’ların anatomisini daha iyi incelemeyi amaçlamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!