Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’da 16 Kripto Para Borsası Kendilerini Düzenlemek Üzere Yeni Bir Birlik Oluşturdu

Japonya’da hükumet tarafından daha önce onaylanmış olan 16 farklı kripto para birimi borsası bir araya gelerek yeni bir birlik oluşturdular. Birliğin amacı ise kendi kendini düzenleme üzerine kurallar belirlemek olacak. Ayrıca bünyesinde bulunan diğer üyelerin bu kendi kendini düzenleme kurallarına uyup uymamasını araştırabilme ve gerekli gördüğü halde cezalandırma gücüne sahip olacak.

Japonya’da Yeni Bir Kripto Para Birliği

Yerel bir haber kaynağının yapmış olduğu habere göre geçtiğimiz günlerde daha önceden Japonya Finansal Hizmetler Kurumu (FSA) tarafından onaylanmış olan 16 borsa kuruma yapmış oldukları başvuruda yeni bir birlik oluşturarak kendi kendilerini düzenlemek istediklerini belirtti.

Bir haber ajansına göre, Japonya Dijital Para Birimleri Borsa Birliği geçtiğimiz günlerde bir toplantı düzenleyerek birliğe kimin başkanlık edeceğine karar vermek için bir aday belirlemiş bulunmaktalar.

Birlik önümüzdeki 23 Nisan günü gerçekleştireceği yönetim kurulu toplantısında aynı zamanda Money Partners‘ın yönetim kurulu başkanı da olan Taizen Okuyama‘yı başkan olarak seçmeyi planladıklarını belirtti. O tarihten itibaren ise birlik resmen hayata geçirilmiş olacak.

Şirket yapmış olduğu açıklamada hedeflerinin üye borsalar için temel kurallar belirlemek olduğunu belirterek aynı zamanda kurum olarak üye şirketleri inceleme ve üyelikten ihraç etme gibi yetkilerinin de bulunacağını belirtti.

Birliğin Kurucu Üyeleri

Japon Dijital Para Birimleri Borsa Birliği’nin kurucu üyeleri Japonya’da resmi olarak işlem gösteren 16 farklı borsadan oluşmakta. Bunlar: Bitflyer, Money Partners, Bitbank, Bitpoint, Quoine, SBI Virtual Currencies, Fisco Virtual Currency, Btcbox, Zaif, GMO Coin, Bittrade, Tokyo Bitcoin Exchange (DMM Bitcoin), Bitarg Borsası Tokyo, FTT Şirketi, Xtheta Şirketi ve Bitocean.

Japonya hali hazırda kripto para birimleri sektöründe iki adet birliğe sahip olmakta. Bunlardan biri Bitflyer’ın CEO’su Yuzo Kano tarafından yönetilen Japonya Blockchain Birliği (JBA) diğeri ise Money Partners Grubu’nun başkanı tarafından yönetilen Japon Kripto Para Birimleri İşletmeleri Birliği (JCBA) olmakta.

Yeni kurulan birlik hem JBA’nin hem JCBA’nin bir üyesi olacak ve bu birlikler ile birlikte çalışmaya devam edecek. GMO Coin ve Coincheck gibi bazı kripto para borsaları ise aynı anda iki birliğinde üyesi olmakta.

Yeni kurulan birliğin bütün üyeleri FSA onaylı borsalardan oluşmakta. Öte yandan JBA ve JCBA’nin üyelerinin arasında bazı borsaların ise FSA’e olan başvuruları henüz inceleme altında olmakta fakat işlem yapmalarına izin verilmekte. Örneğin geçtiğimiz Ocak ayında hacklenen Coincheck bu kategoriye girmekte.

FSA bu aralar inceleme altında olan fakat işlem yapmalarına izin verdikleri borsalar ile alakalı olan kurallarını sıkılaştırmakta. FSA tarafından kurulmuş olan araştırma grubunun bir üyesi olan Reitaku Üniversitesi profesörü Masashi Nakajima ise geçmişte Coincheck’in hükumet tarafından onaylı olmadığını birçok kişinin bilmediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Yeni yaratacağımız sistemin ilk bakışta lisansı olup olmadığının anlaşılabilir olmasını önerdim. Örneğin bir borsanın internet sitesine girdiğimizde o borsanın halen hükumet tarafından onay almadığına dair bir paylaşımda bulunması gibi.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment