Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kazak Başkan Nazarbayev’den Birleşmiş Milletler’e Kripto Para Çağrısı

Yerel haber kaynaklarına göre Kazakistan Başkanı Nursultan Nazarbayev, kripto paraların kullanımını kapsayan yeni bir yasal çerçeve oluşturulmasını istiyor. 17 Mayıs’ta gerçekleşen Astana Ekonomi Forumu’nda konuşan Nazarbayev, Dünya üzerindeki pek çok ülkenin kendi finansal sistemlerinde kullanabilmek için kripto paralar üzerinde araştırmalar yaptığını ancak yapılan bu araştırmaların topluca değil, ayrı ayrı yapıldığını vurguladı. Kazak başkana göre ülkelerin birbirlerinden ayrı olarak çalışmalar düzenlemesi çok verimli bir metot değil. Nazarbayev, ülkelerin Birleşmiş Milletler gibi organizasyonlar aracılığıyla kripto para araştırmalarında bir arada çalışabileceklerini söylüyor. Nazarbayev’in kripto paralara ortak kurallar getirilmesi hakkında yaptığı yorum şu şekilde:

“Küresel çaplı kriz-karşıtı çözümler üretmek için bütün uluslararası toplulukların bir arada olması gerektiğini düşünürsek, bu girişimlerin bütün insanlık tarafından son derece ciddi sorunların çözülmesiyle yetkilendirilmiş tek organ olan Birleşmiş Milletler’in platformunda atılmasını öneriyorum.”

Nazarbayev gerçekleşen forumda Blockchain ve Yapay Zeka gibi hala yeni sayılabilecek teknolojilerden de epey medet umduğunu belirtti. “Hayatımızdaki her şeyin dijitalleştiği bir dönemde yaşıyoruz” diyen Nazarbayev bu gelişmelerin ekonomiye de yansıması gerektiği kanaatinde. Nazarbayev aynı zamanda Yapay Zeka teknolojisinin küresel ekonomiye 2030 yılına kadar 16 trilyon dolar gibi bir katkıda bulunacağını söyledi ancak bu veriye nereden ulaştığını belirtmedi. Kripto para piyasasının da finans piyasalarını kökten etkileyeceğini vurgulayan Nazarbayev, bazı uzmanlara atıfta bulunarak şu anda dünyanın en büyük şirketleri arasında gösterilen 200 ile 500 arasında şirketin on yıl içerisinde ortadan kalkacağını da söyledi.

Nazarbayev forum bittikten sonra Apple’ın kurucularından olan Steve Wozniak ile görüştü ve kripto paralar hakkında sohbet etti. Başkan, Wozniak’e merkez bankası tarafından yönetilmeyen kripto paraların tam da dünyanın tek bir para birimi tarafından yönetildiği bir dönemde ortaya çıktıklarını ve Kazakistan vatandaşlarının ulusal para birimi haricinde para birimi kullanmakta gayet özgür olduklarını söyledi.

Wozniak’e göre kripto paraların en büyük avantajları herhangi bir kurum tarafından kontrol edilmiyor oluşları ve kripto paralar bu avantajları sayesinde evrensel hale gelebilirler.

Wozniak Las Vegas’ta gerçekleşen Money 20/20 etkinliğinde de kripto paralar hakkında konuşmuş ve Bitcoin’in altından veya ABD dolarından çok daha iyi olduğunu söylemişti.

Kazakistan Merkez Bankası her ne kadar ulusal para birimine tehdit oluşturdukları gerekçesiyle kripto paraları ve madenciliği yasaklama taraftarı olsa da Nazarbayev’in kripto paralar hakkında gayet olumlu görüşlere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment