Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan Kripto Paralara Ilımlı

Orta Asya’da yer alan ülkelerin çoğu kripto paraları benimsemek adına öyle ya da böyle belli adımlar atıyor. Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan gibi ülkeler ekonomik anlamda çok ön planda olmasalar da iş kripto para olduğunda oldukça dikkat çekiyorlar. Bu ülkeler belli başlı avantajlar sunmanın yanında yeni politikalar da ekleyerek farklı ülkelerden yatırımcı çekip, kendilerini kripto para sektöründe ön plana yerleştirmeyi planlıyorlar.

Halkın İyiliği İçin Kripto Para

Çin’deki bazı madencilik bölgelerine komşu olan Kırgızistan kripto paraları kamu sözleşmelerinde kullanmak istiyor. Ülkenin başbakanı Sapar Isakov, komşusu olduğu Kazakistan’ın finansal başkenti olan Almatı’daki ekonomik forumda konuyla ilgili duyuruda bulundu. “Küreselleşme Çağında Dijital Gündem” adlı foruma Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan ve Avrasya Ekonomi Topluluğu’ndan devlet yetkilileri katıldı.

Sapar Isakov’a göre Kırgızistan, ülkede dijital dönüşümün sağlanması için tasarlanmış bir program doğrultusunda hükûmet tarafından finanse edilen projelerde kripto para ödemeleri dönemini başlatacak. “Taza Koom” programının açık ve şeffaf bir devlet oluşturması, yaşam standartlarını arttırması ve iş çevresini geliştirmesi bekleniyor. Ülke, program doğrultusundaki uygulamalar sayesinde “ortaya çıkan teknolojik ürünlerden ve hizmetlerden” faydalanmayı hedefliyor.

Kırgız yetkililer, hükûmet hizmetlerine olan erişimi geliştirecek bir programdan tutun, yolları daha güvenli hale getirmek için kurulacak trafik kameralarının kampanyasına kadar kripto paraları epey çeşitli projelerde kullanmak istiyorlar. Yetkililer tüm bunların “düzenli ve şeffaf bir toplum” oluşturmak amacıyla yapıldığını söylüyor. Sapar Isakov şöyle konuştu:

“Kripto para kullanımı yozlaşmayı azaltacak. Hükûmet harcamalarını daha uyun hale getirip bütçe makbuzlarını arttırabileceğiz. Dijital bir toplum olmak istiyoruz.”

Küresel, Demokratik ve Şeffaf

Kırgızistan başbakanı Sapar Isakov’un ziyaret ettiği Kazakistan da kripto para sürecinin bir parçası olmak istiyor. Kazakistan cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, “küresel yapıda olan bir kripto para” oluşturma niyetlerinden bahsetti. Söz konusu kripto paranın “G-Global” adında olması ve “demokratik ve şeffaf” olması isteniyor.

Cumhurbaşkanı bu kripto paranın yalnızca “güven” ile değil “varlıklar” ile destekleneceğini de belirtti. Bu varlıkların ne olduklarına dair bir açıklama yapılmamış olsa da Kazakistan’ın doğal kaynak bakımından pek fakir olmadığı biliniyor. 10. Uluslararası Astana Ekonomi Forumu’nda Nazarbayev şöyle söyledi:

“G-Global dünyayı para savaşlarından ve kara borsadan kurtarmak için iyi bir adım olacak. G-Global oynaklığı da azaltacak.”

G-Global Business Portal bu yeni kripto paranın gelişiminde aktif olarak rol oynuyor ve farklı sektörlerdeki girişimleri dijtalleştirmek için dünyanın her köşesinden uzmanları bir araya getiriyor.

Ucuz Madencilik

Orta Asya taraflarında yer alan Özbekistan, yakın zamanda yapılan bir araştırma sonucunda madencilik yapmanın en ucuz olduğu dördüncü ülke olarak gösterilmişti. Elite Fixtures tarafından yapılan araştırmaya göre Özbekistan’da tek bir Bitcoin kazmanın maliyeti 1,788 $ civarında. Özbekistan’ın önünde gelen üç ülke ise şu şekilde:

Tayvan: 1,190 $

Trinidad ve Tobago: 1,190 $

Venezuela: 531 $

Kazakistan da listede çok gerilerde değil ve 2,835 $ gibi bir maliyetle 10. sırada yer alıyor. Kırgızistan ise listeye dahil değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment