Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kırgızistan Başbakanı’ndan Gelecek Seçimler İçin Blockchain Önerisi

Kırgızistan Başbakanı Caparov, yakın gelecekte adil seçimlerin sağlanması için blockchain tabanlı bir oy verme döneminin benimsenmesi gerektiği açıklamalarında bulundu.

Al Jazeera televizyonuna blockchain teknolojisi ile alakalı demeç veren Kırgızistan Başbakanı Sadır Caparov, seçimlerin adil bir ortamda gerçekleşmesini nasıl garanti edeceğini yorumladı. Caparov, 10 gün önce yapılan seçimlerle birlikte ülkenin başbakanı olarak görev yapmaya başladı. Cumhurbaşkanı olmak istediği bilinen siyasetçi, blockchain tabanlı bir seçim uygulamasının önerisini ülkedeki Merkez Seçim Komisyonu’na sunduğunu belirtti. Caparov’un açıklamaları şu şekilde:

“Haksız seçimler nedeniyle üç ayrı devrim yaşandı. Ancak şu andan itibaren her şey adil olacak. Merkez Seçim Komisyonu’na blockchain teknolojisini seçimlere entegre etmeleri için tavsiyede bulundum. Bu yeni sistem, 3-6 ayda uygulanabilir.

Blockchain teknolojisinin dahil olduğu seçim önerisi şimdilik masada. Kırgızistan’ın adil seçimleri desteklemek için çeşitli teknolojileri hayata geçirdiği biliniyor. Yeni teknolojiler ülkede bu ay yapılan seçimlerde de kullanıldı. Seçimlerde vatandaşlar, oy pusulalarını almadan önce parmak izlerini taratarak pusulalara erişebildi. Bunun yanı sıra oy pusulaları işlenirken de elektronik tarayıcılar ve sunucular kullanıldı.

Seçimlerde rüşvet sorununa da çözüm getireceklerini belirten Caparov, rüşvet vermeye çalışanların gözaltına alınacağını belirtti. Bu kişiler için minimum hapis cezalarının 2.5 yıldan başlatılması planlanıyor.

ABD başkanlık seçimleri için de blockchain teknolojisi

Amerika Birleşik Devletleri’nde de 3 Kasım 2020 tarihli seçimlerde blockchain teknolojisinden yararlanılacak. Bunun için Associated Press (AP) ile iş birliğine gidildiği biliniyor. Seçim sonunda oylar EOS blockchaini üzerinden yayın olarak aktarılacak ve iş birliğine online ansiklopedi Everipedia da dahil olacak. Bu sayede seçim verilerinin değiştirilemez ve herkes için erişilebilir olacağı düşünülüyor. Ülkede geçtiğimiz senelerde de seçimler Voatz isimli bir uygulama üzerinden yapıldı ve uygulama blockchain teknolojisini kullandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!