Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Fiyatları Neden Düşüyor? 3 Eylül

Dün, kripto para piyasasında hareketli saatler yaşandı. Bitcoin yaklaşık 700 dolar değer kaybederken, kripto para birimleri evvelsi gece 7 milyar dolar düştü ve dünya çapında borsalarda çeşitli sıkıntılar yaşandı. Tüm bu karmaşanın ardından kripto para fiyatları kolektif olarak düşüş yaşadılar. Peki kripto para piyasası neden düşüyor?

Geçtiğimiz gün dünyanın en büyük borsalarından Binance ve Coinbase kullanıcıları, işlem yapmak istediklerinde bir dizi hatalarla karşılaştılar. Aynı anlarda Güney Kore’nin önde gelen borsalarından biri olan Bithumb merkezi, bir dava dahilinde polis tarafından baskına uğradı. Tüm bu karmaşa kripto para birimleri için düşüş tablolarını beraberinde getirdi. Borsalarda yaşanan arızalar ve Güney Kore’den gelen baskın haberinin yanı sıra, uzmanlar tarafından Bitcoin’in ve kripto paraların bu düşüşü için başka sebepler de gösteriliyor.

Bitcoin (BTC) %5’ten Fazla Değer Kaybetti

Birçok analist, 12 bin dolar barajının Bitcoin için çok önemli olduğunu belirtmekteydi. Bazı yorumcular BTC’nin aşması gereken direnç bölgesinin 12 bin dolar olduğunu ve burayı aşamaması ve 11.800 doların altına düşmesi halinde yükseliş trendinin son bulacağını savunuyordu. Ve beklenen oldu, Bitcoin 1 aylık süre içerisinde 3. kez 12 bin doları denedi fakat burada varlığını sürdüremedi. Önceki gece, 12 bin dolardan reddedildikten sonra bir süre için 11.700 – 11.800 dolar bölgesinde kalmayı başarsa da; Bitcoin şu an 11.300 dolar sularından işlem görüyor.

Uzmanlara göre bu düşüşün birçok sebebi olabilir. Hem kamuoyu hem yorumcular en önemli sebebin Binance, Coinbase ve Bithumb borsalarında yaşanan sorunlar olduğunu düşünüyorlar. Fakat bunun yanı sıra BTC’nin değer kaybını, yükseliş rallisinin bir parçası olarak gören ve düşük fiyatlardan yatırım için yararlanılması gerektiğini düşünen uzmanlar da var. Sosyal medyada Crypto Michael takma adı ile bilinen analist ve yatırımcı Michael van de Poppe, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla bunun yükseliş senaryosunun bir parçası olduğunu, böyle bir düşüşün düşük fiyatlardan BTC almak için bir fırsat olduğunu dile getirdi. Ünlü analist başka bir tweetinde de, piyasanın 1-2 gün içinde toparlanacağını düşündüğünü; BTC için şu an yapılacak herhangi bir satış hamlesinin zararla sonuçlanacağını belirtti.

Kripto Para Piyasası Neden Düşüyor?

Önce, dünyanın önde gelen borsalarından biri olan Coinbase resmi sitesinden bir açıklama paylaşarak; Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin ve daha birçok dijital para birimiyle işlem yapılamadığını duyurdu. Coinbase, 1 saat içinde arızayı çözmüş ve bu kripto paraları tekrar işleme açmış olsa da; bu sıkıntının fiyatlardaki çöküşe bir katkı sağladığı düşünülüyor.

Bunun hemen ardından bir arıza haberi de lider borsa Binance’den geldi. Birçok Binance kullanıcısı sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarla borsaya erişmekte zorluk yaşadıklarını belirttiler. Bu sorunlardan 1 saat sonra resmi bir açıklama yapan Binance, arızadan haberdar olduklarını ve çözmek için uğraştıklarını söyledi. Tüm bunlardan birkaç saat sonra da Binance CEO’su CZ, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda sorunları büyük ölçüde giderdiklerini belirtti. Özellikle, çoğu DeFi projesinin kullandığı ERC-20 standartlarındaki tokenlara büyük bir ilginin olduğunu ve bunun da sistemde sıkışmalar yarattığına değinen CEO, bu işlemlerin hala sırada olduklarını da duyurdu.

Bu esnada bir başka borsa ‘sorunu’ da Güney Kore’den geldi. Yerel basında çıkan haberlere göre; Güney Kore’nin en büyük üçüncü borsası olan Bithumb’a yönelik, dolandırıcılıkla ilgili bir soruşturma başlatıldı. Polis tarafından borsa binasına yapılan baskında Bithumb Holdings ve borsanın yöneticisi konumundaki Lee Jung Hoon operasyon kapsamında tutuklandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment