Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Fiyatları S&P500 ile Yükselir mi?

S&P500 yatırımcıları son günlerde yaşanan düşüşün ardından piyasa yeniden yükselecek mi diye sormaya başladılar. Finans uzmanları kripto para piyasası için de geçerli olan bu soruyu geçmiş verilere bakarak yanıtlamaya çalıştılar. 

Bu ayın başında rekor seviyelere çıkan S&P500 Endeksi, bu yükselişin ardından neredeyse %10 oranında değer kaybetti. Bu süreç içerisinde özellikle teknoloji şirketlerinin hisseleri ağır darbe aldı. Finans uzmanları bu düşüş tablosunun ardından S&P500’ın geleceğine yönelik yeni tahminlerde bulunmaya başladılar.

Goldman ve Deutsche İyimser Yaklaşıyor

Bloomberg’ün haberine göre Goldman Sachs ve Deutsche Bank uzmanları S&P500’ın geleceğine iyimser yaklaşmaktalar. Goldman Sachs’in David Kostin önderliğindeki uzman ekibi Amerikan hisse piyasasının yılın ilerleyen dönemlerinde yükselişe geçebileceğini açıkladı.

S&P500’ın geçmişte yaşadığı düşüşleri incelemeye alan Goldman Sachs ekibi, son günlerde yaşanan düşüşün geçmiştekilerle benzerlik gösterdiğini fark etti. Tarihsel verileri baz alan uzmanlar; S&P500’ın son günlerde yaşanan düşüşün ardından tıpkı geçmiş düşüşlerde olduğu gibi yine bir toparlanma sürecine girebileceğini düşünmekteler.

Deutsche Bank uzmanları da geçmiş verilere bakıp, özellikle opsiyon sözleşmelerini mercek altına aldılar. Uzmanlar bu araştırma sonucunda bearish sözleşmelerin bullish sözleşmelere olan oranının son 10 yılın en düşük seviyesine indiğini gözlemlediler. Bu ise piyasadaki genel atmosferin olumlu yönde olduğuna işaret etmekteydi. Fakat uzmanlar, S&P500’ın düşüş trendine girmesiyle birlikte bu olumlu havanın kaybolmaya başladığını fark ettiler. Ancak Bloomberg tarafından aktarılan veriler, Deutsche Bank uzmanlarının da hisse piyasalarının geleceğine dair umutlu olduklarını göstermekte.

Kripto Para Piyasasını Etkiler mi?

Kripto para piyasası son günlerde tıpkı S&P500 gibi bir düşüş trendi içerisinde ilerlemekte. Bu da tıpkı S&P500’da olduğu gibi kripto paralar için de “yükselir mi?” sorusunu beraberinde getiriyor. Kripto para piyasasının toplam değeri bundan iki hafta önce neredeyse 390 milyar dolar seviyesindeyken bu sayı günümüde 340 milyar dolara kadar gerilemiş durumda. Yatırımcılar görülen bu %11’lik düşüşün ardından piyasanın ne yönde hareket edeceğini merak etmekteler.

Bu noktada kripto para piyasası ile hisse piyasaları arasındaki korelasyona dikkat etmek önemli olabilir. Son zamanlarda S&P500 ile benzer bir grafik çizen kripto para piyasası, S&P500’a düşüş trendinde de eşlik etti.

skew-bitcoin-sp500-korelasyon
Bitcoin ve S&P500 arasındaki 1 yıllık korelasyon, Kaynak: Skew

Skew tarafından paylaşılan grafikte de görülebileceği üzere Bitcoin ve S&P500 özellikle mart ayındaki düşüşün ardından kısmen birlikte hareket etmeye başladı. Goldman ve Deutsche Bank uzmanlarının beklentisi doğru çıkar ve hisse piyasaları yeniden toparlanmaya başlarsa kripto para piyasası da bu doğrultuda hareket etmeye başlayabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment