Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Piyasalarında Düşüş Devam Ediyor: 2018 Sonuna Dek Gerçekleşmesi Muhtemel 4 Şey

Kripto para piyasalarında son dönemde yaşanan ‘yaprak kıpırdamama hali’ kendini bugünden itibaren biraz daha düşüş trendine doğru bırakırken, çeşitli analistler; konuyla ilgili değişken görüşlere sahip. Kripto para sektöründe neyin ne olacağını elbette ki kimse çok net bir biçimde ifade edemez ancak biz, siz değerli okuyucularımız için yıl sonuna kadar gerçekleşse sürpriz olmayacak 4 fikri bir araya getirdik. İşte karşınızda çeşitli analistlerin işaret ettiği 4 olasılık…

1-) Toplam Market Hacmi Daha Da Düşecek

2017’nin sonu, 2018’in başı gibi kripto para piyasalarına neredeyse 900 milyar dolarlık bir para vardı ancak Bitcoin’in ciddi düşüşüne alt koinlerin de eşlik etmesi ile birlikte, piyasadan çok ciddi miktarda para çekilmeye başladı.

Özellikle kurumsal yatırımcıların sektöre gelmesi ve çeşitli borsalarda Bitcoin vadeli işlemlerinin yapılması, işleri biraz daha kötüleştirirken; özellikle NASDAQ ve CBOE’de Bitcoin vadelilerinin başlaması ve diğer birçok büyük kurumun da bu trendi takip etmek istemesi, kısa ve uzun vadede piyasa hacminin düşmesine yol açtı.

Goldman Sachs’in de bu opsiyonu müşterilerine sunma hazırlığında olduğu haberleri gelmeye devam ederken; bazı otoriteler bu durumun kripto para piyasalarını düşürmeye devam edeceğini ifade ediyor.

Kripto para piyasalarında geçtiğimiz hafta neredeyse 30 milyar dolarlık para çıkış yaparken, sektördeki toplam market hacmi ise, bu yazı kaleme alınırken 314 milyar dolar seviyelerinde. Bakalım yıl sonuna kadar, bu düşüş devam edecek mi…

2-) Bitcoin Bir Kez Daha Yarıya Düşecek

Bitcoin’in 20 bin dolarları bulduktan sonra bir düşüş yaşadığı ve kripto para piyasasının bir numaralı isminin, zor günlerden geçtiği çok net bir gerçek. Özellikle Aralık sonundaki yükselişin ardından keskin bir düşüş yaşayarak Şubat ayının başlarında neredeyse 6 bin dolarlara değen Bitcoin fiyatı için bazı uzmanlar yine bu seviyelere hatta daha düşük noktalara gelinebileceğini ifade ediyor.

Örneğin son olarak Saygı değer bir kripto para ve dijital ürün analisti olan Willy Woo, kripto para piyasalarına ilişkin analizlerini paylaştı ve Bitcoin fiyatının kısa vadede 6 bin doların altına sarkabileceğini iddia ederken, Woo’ya katılan birçok kişi de mevcut.

Otoriteler Bitcoin’in şu sıralar 7 bin dolar civarlarında seyreden fiyat dengesinin 4 bin dolarlara kadar düşebileceğini belirtirken; olayın ne olacağını elbette ki zaman gösterecek. Bu denli olumsuz yorumların sebebi olarak ise piyasa analistleri; Güney Kore, Çin ve Amerika’daki kripto para merkezli problemleri gösteriyor.

3-) Ethereum, Bitcoin’i Geçecek mi?

İşte kripto para piyasalarının favori sorusu, bir kez daha karşımıza çıkıyor. Uzun yıllar boyunca birçok insan dönem dönem Ethereum’un Bitcoin’i geçme şansının olduğunu ve bunun bir gün er ya da geç gerçekleşeceğini iddia ederken, kimi analistler de bu görüşe katılıyor.

Özellikle de görece daha güvenli bir liman olarak görülmeye başlanan ve birçok borsada artık Satoshi yerine karşılık bulmaya da başlayan Ethereum için güzel günlerin yakın olduğunu ifade eden analistlerin bir kısmı; her ne kadar şu aşamada yıl sonuna kadar pek mümkün gözükmese de, Ethereum’un her geçen gün daha da geliştiğini ifade ediyor.

Özellikle akıllı kontrat sistemi ve Blockchain platformu ile insanların tercihi haline gelmeye başlayan Ethereum platformu üzerinde çok fazla sayıda ICO düzenleniyor. İrili ufaklı birçok proje platformda her gün yer almak adeta birbirini ezerken, bu durumun er ya da geç Ethereum’u zirveye çıkaracağını uman analistler; Etheruem’un bir gün Bitcoin’in yerini alacak yegane koin olduğu fikri üzerinde duruyor.

Şu aşamada iki koinin toplam işlem hacmi arasında Bitcoin lehine 70 milyar dolarlık bir fark mevcut. Bakalım, Ethereum bu farkı kapatıp, Bitcoin’in önüne geçebilecek mi?

4-) Amerika Kuralları İyice Sıkılaştıracak

Aralık ayında konuşan Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu (SEC) başkanı Jay Clayton, kripto paralara ve ICO’lara çok ağır eleştriler yöneltmişti. Bu ürünlerin doğası gereği düzenlenmelerinin zor olduğunu belirtmiş ve Amerika için bu durumun zor bir hal almaya başladığını ifade etmişti.

Bu yıl başında ise vergi süreçleri ile ilgili çeşitli problemler yaşanmış ancak en sonunda orta yol bir şekilde bulunmuştu. Kripto paradan elde edilen kazançların beyanlarında sıkıntı yaşayan ülkelerden birisi olan Amerika’da, hükümetin ve yerel yönetimlerin önümüzdeki dönemde bu konuya daha sıkı bir şekilde eğilmeleri bekleniyor.

Bazı analistlere göre ise, önümüzdeki süreç boyunca Washington kaynaklı yaptırımların dozajı artabilir. Amerika’nın tepesinde bulunan ve ülkeye yön veren kurumların başında yer alan isimlerin kripto paraların anonim doğasından hoşlanmadığı bilinen bir gerçek. Şu aşamada ABD’nin Güney Kore benzeri bir politika izlenmesi çok beklenmese de, durumun ne olacağını zaman gösterecek.

Öte yandan bazı analistler ise 2018 ve sonrası için yep yen irekor seviyelerinin yaşanacağından bahsediyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment