Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Sektörünün Teknik Açıdan Gelişmesi Gerekiyor

Bitcoin bu ay yavaş yavaş kendine gelirken kripto para sektörünün önde gelen isimlerinden olan Nick Szabo kripto paraların önümüzdeki yıllar içinde özellikle üç şeye odaklanmaları gerektiğini söyledi.

Teknik Özellikler Önemli

Kripto para topluluğu tarafından epey tanınan Nick Szabo, 24 Nisan’da paylaştığı gönderilerde kripto para sektöründeki önceliklerin neler olması gerektiğinden bahsetti. Szebo özellikle “depolamanın daha güvenli” hale gelmesi gerektiğinden bahsetti ve merkezsiz borsalar ile ikinci-katman teknolojisi üzerinde durdu.

Kripto para piyasasının teknik açıdan belli başlı sorunlar yaşadığı maalesef su götürmez bir gerçek. Dolayısıyla Szabo’nun teknik açıdan gelişmeler yapılması gerektiğini düşünmesi pek şaşırtıcı değil.

Piyasanın popülaritesi gittikçe daha da artıyor ancak artan bu popülerlik ile yaşanan hack saldırılarında da artış gözlemleniyor. Yaşanan bu saldırılara en güncel örneği ise bu hafta bir DNS saldırısına uğramış MyEtherWallet üzerinden verebiliriz.

Özellikle kripto paraların saklanmaları ve depolanmaları konusunun üstünde duran Szabo bu sürecin “insan yaşamının her alanını, kurumsal ve sınır ötesi kullanım alanlarının büyük çoğunluğunu” kapsaması gerektiğini düşünüyor.

Szabo’nun merkezi kripto para borsalarından endişelenme sebebi de depolama sorunlarından kaynaklanıyor. Hatırı sayılır sayıda insan pek çok kripto para borsasını ‘fazla merkezi’ oldukları gerekçesiyle eleştiriyorlar çünkü bu durumda borsalar hem borsa yöneticilerinin hem de hackerların amaçlarına karşı savunmasız olabiliyorlar.

Yakın zamanda kripto para sektörünün en bilindik borsalarından Coinbase ile eşten-eşe temelli platformların en önde gelenlerinden olan Localbitcoins arasında bir çekişme yaşanmış ve kripto para topluluğu ikiye ayrılmıştı.

İki katmanlı çözümlere gelecek olursak bu çözümler Bitcoin kullanan kişilere çok ciddi ölçüde fayda sağlayabiliyorlar ancak Szabo bu alanda ortaya atılan çözümlerin kullanıcı deneyimi açısından çok daha “kullanıcı dostu” olmaları gerektiğini düşünüyor.

Bu doğrultuda verilebilecek örneklerin başında da Lightning Network geliyor. Şu anda LN sayesinde bir satoshiden daha az işlem ücreti ödeyerek neredeyse anlık olarak işlem yapmak mümkün. Bu imkandan faydalanan kullanıcılar da var elbette ancak maalesef her kullanıcı faydalanamıyor çünkü bu süreçten yararlanmak için belli oranda teknik uzmanlık gerekiyor.

Ancak yalnızca geçtiğimiz haftada kapasitesini iki kat arttıran ve 150 bin doların üstüne çıkmayı başaran Lightning Network’ün, bu sorunları çözmek için çalışmalar yürüttüğünü belirtmemek haksızlık olur.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment