Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Vergisinden Kaçanlar Porto Riko’ya Sığınıyor

Geçtiğimiz yıl Maria Kasırgası’ndan çok ciddi ölçüde zarar yaşayan Porto Riko hala daha bu afet dolayısıyla yaşadığı yaraları sarmaya çalışıyor.

Ancak yaşanmış olan bu olay Porto Riko’nun vergi konusunda adeta bir cennet olmasına engel olmuyor. Özellikle de ABD’deki vergilerden kaçmak isteyen kripto para yatırımcıları bu cennetten faydalanmak için can atıyor.

Porto Riko Valisi Ricardo Rossello bu hafta CNBC’ye verdiği röportajda Porto Riko’nun pek de iç açıcı olmayan ekonomik durumu hakkında konuştu. Konuşma sırasında konu kripto paralara ve Porto Riko’nun vergi kurallarından yararlanmak isteyen yatırımcılara geldi.

Kripto Para Yatırımcıları Kaçışta

Geçtiğimiz sonbaharda Maria Kasırgası Karayipler’i vurmuş ve önüne çıkan her şeyi silip süpürmüştü. Kasırganın zarar verdiği şeyler arasında Porto Riko’nun elektrik şebekesi de bulunuyordu. Söz konusu kasırganın adaya vurması bundan aylar önceydi ancak aradan aylar geçmiş olmasına rağmen ada sakinlerinin yaklaşık %20’si hala daha elektrik kullanamıyor.

Bu durum kripto para yatırımcılarını pek etkilemiyor çünkü yatırımcıların tek isteği adayı memleketleri olarak göstermek. Böylece yatırımcılar IRS’nin (İç Gelir Servisi) kripto paralara karşı tutumundan kurtulabiliyorlar. IRS kripto paraları mülk olarak sınıflandırdığı için kripto paralardan sermaye kazancı vergisi kesiyor.

IRS’nin ABD’de vergi ödemeyen kripto para yatırımcılarının peşinden koştuğuna dair haberler yapmıştık. IRS’nin bu yatırımcıların peşinde koşma isteği de çok saçma değil çünkü kripto para yatırımcıları vergi ödeme konusunda gerçekten pek iyi değiller. Bundan çok uzun olmayan bir süre önce Coinbase’in de içinde bulunduğu bir davada Coinbase’in sahip olduğu yaklaşık 6 milyon müşterinin toplamda 6 milyar işlem yaptığı ve bu kadar müşteriden 2013-2015 yılları arasında yalnızca 800-900 kişinin Bitcoin üzerinden gelir beyanı yaptığı ortaya çıktı.

Porto Kripto

Porto Riko’nun Kanun 22 olarak da bilinen Dahili Gelir Yasası doğrultusunda Porto Riko’dan ikamet etmeyen kişilerin, uzun vadede elde ettikleri sermaye gelirleri için vergi ödemelerine gerek yok.

İş böyle olunca kripto para yatırımcılarının Porto Riko’yu bu kadar cazip bulmaları anlaşılabiliyor. Yatırımcılar söz konusu adayı o kadar cazip buluyorlar ki tüm dünyanın bu konudan haberdar olması için bir konferans bile düzenliyorlar. Tamamen bunun üzerine bir konferans düzenleyen kişiler Porto Riko’nun kripto para ve Blockchain sektörü içinde yer alan girişimciler, yatırımcılar ve hizmet sağlayıcılar için ABD sınırlarındaki en dostane yer olduğunu göstermeye çalışıyorlar.

Bunu göstermek isteyen kişiler konferansın adını da “Porto Kripto” olarak belirlediler ve söz konusu konferansın 14-16 Mart arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

Porto Riko’nun Valisi olan Rossello, kasırgadan sonra başlayan tedavi sürecinin uzun süre daha devam edeceğini ancak şu an dahi çok ciddi gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Rossello, verdiği röportaj sırasında Porto Riko’nun herkese kucak açtığını da belirtti:

“Her kim ki Porto Riko’ya gelip Porto Riko’nun faydalarını tatmak istiyor, Porto Riko’ya gelsin.”

Dediğimiz gibi ada, geçtiğimiz aylarda yaşanan kasırga dolayısıyla çok ciddi kayıplar verdi ve adanın şu an pek iyi durumda olmamasının tek sebebi kasırga da değil. Porto Riko’nun ekonomik açıdan çok iyi durumda olmadığı zaten biliniyor. Durum böyleyken Porto Riko’nun ülkeye yeni kişiler -yatırımcılar, girişimciler vb.- getirmek istiyor olması şaşırtmıyor.

Rossello kripto paralar ve Blockchain teknolojisi hakkında da direkt olarak yorumda bulundu ve yaptığı yorumdan da görebileceğimiz üzere kendisi Blockchain sevip kripto para sevmeyen kesimden. Rossello:

“Blockchain harika bir teknoloji, çığır açıcı. Kripto para bunun (blockchain) bir uygulaması gibi. (Kripto paraların) nasıl kullanıldıklarına dair çıkan bazı haberler beni endişelendiriyor.”

Rossello aynı zamanda kripto paranın para aklama veya başka herhangi bir suç için kullanılmadığından emin olunması gerektiğini ve bunun için de çok fazla çalışılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: cryptovest

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment