Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Malta, Kripto Paralar Hakkında Umut Verici 3 Yasa Tasarısını Daha Onaydan Geçirdi

Bu küçük ada-ülkesi kripto para borsalarının ana merkezleri için çok popüler bir yer olmaya başladı. Bu haftanın Salı günü, kripto paralarla ilgili 3 yasa tasarısı Malta Kabinesi tarafından kabul edildi. Ama bunların arasından şüphesiz en önemlisi Dijital Finansal Varlıklar Yasa Tasarısı (Virtual Financial Assets Bill) isimli kripto para birimleri ve ICO’lar hakkında düzenleyici bir çerçeve sunan tasarıydı.

Salı günü kabul edilen diğer iki tasarı ise Malta Dijital Yenilik Otoritesi Tasarısı (Malta Digital innovation Authority Bill) ile Teknoloji Düzenlemeleri  ve Hizmetleri Tasarısı (Technology Arrangements and Services Bill) oldu.

Bu 3 tasarıdan hiçbiri Meclis tarafından tartışılıp, onaylanıp yürürlüğe konmadan tam bir kanun olarak muamele görmeyecek.

Bu tasarıların en azından bir adet onlar için lobicilik yapan güçlü parlamenter figürü var. Finansal Hizmetler, Dijital Ekonomi ve Yenilik’ten sorumlu Parlamento Sekreteri Silvio Schembri bir açıklamasında ” kripto para birimleri ve blockchain teknolojisi ile alakalı bu yeni yasalar Malta’da yürürlüğe girdikten sonra, bunun sağlayacağı yasal kesinlik ve garanti nedeniyle, bankalar bu endüstri bünyesinde yer alan şirketlerle iş yapma konusunda daha az çekingen davranacaklar.

Sözlerine kripto para borsalarına düzenlemeler ve kurallar uygulanmasının ”Mali düzenlemelerin üç ana ilkesinin bunlara ekleneceğinden emin olabilirsiniz. Buna ek olarak bu gelişmelerle birlikte ortaya yatırımcıyı koruyup piyasa bütünlüğü ile finansal sorunsuzluk vaat eden bir pazar” çıkacağının da altını çizdi.

Dünya Çapında Bir İlgi Var

Bu yasa tasarıları Malta’nın kendisini bir kripto para ve blockchain cennetine çevirme yönündeki projesinin en güncel adımları. Morgan Stanley stratejisti Sheena Shah bu Çarşamba müşterilerine gönderdiği bir iletide ”Kripto para ticareti işlem hacimlerinin çoğunun resmi olarak Malta’da konuşlanmış şirketlerden kaynaklanmakta” olduğunu belirtti.

Bunu doğrular nitelikte bir açıklama ile, sivil hukuk, ticaret hukuku ve iş hukuku konularında uzman olan  Vallettta merkezli Mamo TCV Advocates hukuk firması da ”Malta, yer değiştirerek Malta’ya konuşlanmak isteyen kripto para borsalarından ve ICO’larını Malta’dan piyasaya sürmek isteyen kişiler tarafından dünya çapında inanılmaz bir talep aldı. Önerilen bu yasa tasarıları Malta’nın DLT (distributed ledger technology) konumundaki yerini güçlendirecek ve adanın ününü ”blockchain cenneti” olarak korumaya devam edecek.

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance da kendi ana merkezlerini bu küçük ada ülkesine taşımaya karar veren şirketler arasında.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment