Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mazars ve Armanino Kripto Denetimlerini Sonlandırdı: Neler Oluyor? Bitcoin Düşüşte!

Dünyanın en büyük borsası Binance dahil birçok kripto para borsasına rezerv kanıtı için denetim hizmeti veren Mazars, kripto piyasalarındaki faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

Bloomberg’ün haberine göre müşterileri arasında Binance, Kucoin ve Crypto.com gibi öncü borsalar bulunan denetim firması Mazars, rezerv kanıtı da dahil olmak üzere tüm hizmetlerini askıya aldı. Mazars ayrıca Binance’e dair rezervlerin doğru şekilde teminatlandırdığına ait raporu sitesinden kaldırdı. Buna ek olarak Kucoin’in Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), USD Coin (USDC) ve USDT rezervlerinin tamamının  teminatlandırılmış olduğuna dair raporda siteden kaldırıldı.

Mazars geçtiğimiz hafta Binance’e rezervlerine ait raporu sunmuş ancak ortaya atılan birçok spekülasyon bu rapor üzerine gölge düşürmüştü. Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB) eski bir üyesi, denetim firması Mazars’ın yayınladığı rapor hakkında iç kontrollerin kalitesi ve Binance’in sistemlerinin marj kredilerini karşılamak için varlıkları nasıl tasfiye ettiği ile ilgili bilgilerden yoksun olduğunu belirtmiş ve bu yüzden yatırımcılara borsanın mali durumu hakkında güven vermediğini söylemişti.

Öte yandan SEC eski icra şefi John Reed Stark da raporun “iç mali kontrollerin etkinliğini ele almadığını, bir görüş veya güvence ifade etmediğini ve rakamlara kefil olmadığını” ifade etmişti.

Öncü şirket de kripto sektöründen çekildi

Bu haberin hemen ardından FTX, OKX ve Gate.io gibi borsalardaki rezervleri denetleyen piyasanın öncü şirketlerinden Armanino da kripto sektöründeki hizmetlerini sonlandırma kararı aldığı bildirildi.

Mazars’ın muhtemelen tüm bu spekülatif olayların ardından kripto para piyasasından çekilme kararı aldığı düşünülüyor. Benzer bir kuruluş olan Armanino’nun da aynı kararı takip etmesi şaşırtmadı. Son günlerin en kritik konularından biri olan borsaların rezerv kanıt süreci yeni bir sorunla karşı karşıyayken başta Binance dahil olmak üzere bu iş için hangi tarafsız firma ile anlaşılacağına dair borsalardan henüz yeni bir açıklama gelmedi.

Analistlere göre rezerv kanıtına dair yaşanan bu negatif olaylar Bitcoin fiyatını da etkiledi. CoinGecko tarafından alınan verilere göre gelişmeler ile 17.000 dolar seviyesinin altına kadar gerileyen Bitcoin, yazım esnasında son 24 saatte %3,7 değer kaybı ile 17.008 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!