Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Merkez Bankalarının Yöneticileri Hemfikir: Kripto Para Henüz Tehdit Değil

Çeşitli merkez bankalarının temsilcileri 5 Haziran’da Amsterdam’da gerçekleşen Money 20/20 konferansında kripto paraların itibari para devrini sona erdirip erdiremeyecekleri hakkında konuştular.

Konferansta gerçekleşen “Kripto Para, Merkez Bankası Meselesi” adlı konuşmada İsviçre Ulusal Bankası, Litvanya Bankası, İngiltere Bankası, Kanada Bankası gibi bankaların temsilcileri sırasıyla “Kripto paralar itibari paraların sonunu getirebilir mi?” sorusunu yanıtladılar.

Kanada Bankası’nın yöneticisi olan James Chapman kripto paraların itibari paralar için yalnızca “hiperenflasyon durumu” sırasında tehdit oluşturduklarını söyledi. İsviçre Ulusal Bankası’nın yönetim kurulu üyelerinden olan Thomas Moser da Chapman ile aynı görüşte olduğunu belirterek kripto paraların özellikle itibari paraların “durumları pek iyi değilse” ön plana çıkabileceklerini ekledi. Moser:

“Merkez bankaları işlerini iyi yapmaya devam ettikçe merkez bankalarının ortadan kalkmaları için ortada bir sebep olmaz.”

Moser panel sırasında kripto paralara İsviçre’de gayet hoş karşılandıklarını da belirtti. İsviçre’deki “Kripto Para Vadisi” olarak da bilinen Zug şehri kimine göre kripto para şirketi kurmak için en ideal yerlerden biri. Zug şehri hem ICO’lara karşı olan olumlu yaklaşımı hem de kripto para vergileri açısından cazip imkanlar sunuyor olması sayesinde sektördeki şirketlerin ilgisini çekiyor.

İngiltere Bankası yetkililerinden olan Martin Etheridge bir para biriminin ne olduğu sorusunu gündeme getirdi ve kripto paraların toplum için ne kadar önemli bir yer taşıyabileceklerini sorguladı. Etheridge kripto paraların şu an için itibari paranın yerini alabilecek kadar önemli olmadıklarını söylese de ilerleyen zamanlarda durumun değişebileceğini de vurguladı ve şöyle belirtti:

“Bence şu anda işler büyük ölçüde itibari para birimlerinin lehinde ilerliyor. Sanıyorum ki (kripto paranın itibari paranın yerini alması için) kamu algısında ya da mevcut piyasa sisteminde epey köklü bir değişim yaşanması gerekir.”

İngiltere Bankası’nın yöneticisi olan Mark Carney yakın zamanda kripto paralarla ilgili birkaç açıklamada bulunmuştu. Kendisi yaptığı konuşmalarda merkez bankası tarafından üretilecek olası bir dijital para fikrine ılımlı yaklaştığını belirtmiş ancak dijital para devriminin yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini ve kripto paraların henüz tam anlamıyla ‘para’ olarak değerlendirilmediklerini vurgulamıştı.

Litvanya Bankası’nın önemli isimlerinden Dr. Marius Jurgilis, merkez bankası tarafından üretilecek bir kripto para ile normal bir kripto para arasında çok ciddi farklar olduğunu belirterek, merkez bankasının asıl olayının “güvene dayandığını” vurguladı:

“Eğer iyi bir ürün sunuyorsak kripto paralar hakkında konuşmamıza lüzum yok. Bu bir güven meselesi ama eğer ki toplum bunu sorgulamaya ya da sattığımız şeyin daha ucuza, daha uygun bir yolla alınabileceğini düşünmeye başlarsa o zaman başka şeyler konuşmaya başlarız.”

Jurgilis aynı zamanda Litvanya Bankası’nın şu anda elleri kolları bağlı biçimde beklemediğini ama aynı zamanda da yanlış bir hamle yapmaktan son derece çekindiğini belirtti.

Nisan ayının ortalarında çıkan haberlere göre Litvanya’nın merkez bankası kripto paraları araştırmaya başlamış ve ülkedeki ticari bankalarla, hükümet düzenleyicileriyle ve kripto para al-satçılarıyla görüşmelere başlamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment