Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Merkez Bankası Kripto Paraların Artılarını ve Eksilerini Sıraladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan rapora göre kripto paralar, kolaylıkla kullanılabildiği ve limit olmadan işlem yapılabildiği için kullanıcılara avantaj sunuyor. Buna karşın, kripto paraların barındırdığı bazı temel özelliklerin riskli olabileceği düşünülüyor.

Merkez Bankası, düzenleme çalışmalarının sürdüğü kripto paralar için bir rapor hazırlamış ve burada kripto varlıkların “asli bir değerinin olmadığını”, bunların birer değişim aracından çok yatırım aracı olarak kullanıldığını açıklamıştı. Aynı raporda, kripto paraların öne çıkan artılarına ve eksilerine de yer verildi.

Kripto paralar için 9 riskin üstünde duruldu

Kendi içerisinde NFT, stablecoin gibi farklı çeşitlere ayrılan kripto paralar için Merkez Bankası tarafından üstünde durulan 9 ana risk bulunuyor.

  • Kripto paralar için bir düzenleme ve denetim mekanizmasının, merkezi bir muhatabın olmaması ve bunun kontrol ve denetim yetersizliğine yol açması,

  • Piyasadaki volatilitenin, iştahı yüksek yatırımcılar için risk taşıması,


  • Anonim şekilde kullanılabilen kripto paraların vergi kaçırmak, kara para aklamak, terörü finanse etmek gibi yasa dışı amaçlarla kullanılabilmesi ve bu işlemleri takip etmenin zor olması,


  • Kripto paraları saklamak için kullanılan cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya bu cüzdanlara sahiplerinin bilgisi dışında erişilebilmesi,


  • Özellikle kripto para alım-satım platformlarının siber saldırıların hedefi haline gelmesi,


  • Kripto para işlemlerinin geri alınamıyor olması ve bunun mağduriyete sebep olabilmesi,


  • Düzenleme eksikliği sebebiyle kripto para işlemlerinin hukuki korumadan mahrum olması,


  • Kripto paraları herkesin ödeme aracı olarak kabul etmiyor olmasının, sürdürülebilirlik sorunu taşıması,


  • Kripto para madenciliğinin yüksek elektrik tüketimi sebebiyle küresel ısınmaya katkıda bulunması.

Kripto paranın kullanıcılara sağladığı artılar

İnsanların kripto parayla işlem yaparken bazı avantajlardan yararlanması da mümkün. Merkez Bankası bunlara örnek olarak kripto para işlemlerinin kolaylıkla ve hızla gerçekleşiyor olmasını, 7 gün 24 saat boyunca aralıksız işlem yapılabiliyor olmasını, bir işlem limitinin bulunmamasını ve işlemlerin düşük maliyetle gerçekleşmesini gösteriyor.

Kripto paraların temelinde yatan blockchain teknolojisinin bürokratik işlemleri ortadan kaldırdığı, İnternet erişimi olan herkesin, kripto paraları herhangi bir ülkeye bağlı olmadan kullanabileceği belirtiliyor.

Kripto para kullanıcıları, aracısız şekilde işlem yapabildikleri için hem ödeme bilgilerinin çalınması ihtimalini azaltabiliyor hem de kendi paralarını, kendi istedikleri şekilde saklayabiliyorlar.

Bunlardan farklı olarak, blockchain teknolojisinin sınır ötesi para transferleri için kullanılabildiği ve uluslararası ticareti kolaylaştırdığı vurgulandı.

Türkiye’de 28 milyar liralık hacim olduğu açıklandı

TCMB raporunda Türkiye’deki kripto para sektörünün genel durumuna ilişkin de bazı bilgiler yer aldı. Kimisi borsa, kimisi firma gibi davranan 40 kripto para platformunun, toplamda 28 milyar lira değerinde ticaret hacmine sahip olduğu aktarıldı.

Bu sayı, yalnızca Türkiye merkezli alım-satım platformları baz alınarak hesaplandı. Merkez Bankası raporuna göre Binance, Huobi, Coinbase Pro, Kraken gibi global borsalardaki hacimler de baz alındığında, Türkiye kaynaklı ticaret hacminin 28 milyar liradan daha fazla olması bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!