Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Moskova, Blockchain İle Anayasayı Değiştirebilir

Moskova sakinleri ülkenin çok tartışmalı anayasa değişikliği için yakında blockchain tabanlı bir oylama sistemi ile oy kullanabilecekler. Rus hükümeti tarafından yapılan bir açıklamaya ve Decrypt kaynağının aktardığı bilgilere göre, yetkililer dağıtık defter teknolojisinin oylama sürecinde güvenlik ve şeffaflık sağlayacağını düşünüyorlar.

Söz konusu duyuruda blockchain tabanlı ağın tek bir sunucuya sahip olmadığı ve bir bilgiyi değiştirmek için ağ katılımcılarının çoğunluğunun onayını almanın gerektiği ve bu sebeple blockchain teknolojisini hacklemenin neredeyse imkansız olduğu vurgulandı.

Rusya Blockchain’e Güveniyor

Online oylamanın 25 ile 30 Haziran tarihleri arasında direkt olarak bu olaya özel oluşturulan internet sitesi üzerinden yapılacağı belirtildi. Kullanıcılar herhangi bir kamu hizmet hesabını kullanarak girebilecek ve e-oy sürecine katılabilecekler.

Söz konusu elektronik oylama işleminin normal oylama işleminden farklı olmadığı ve değişimi onaylayanların “Evet”, onaylamayanların ise “Hayır” seçeneğini seçmelerinin yeterli olacağı belirtildi. Moskova’nın yanı sıra benzer bir blockchain tabanlı oylamanın Nizhny Novgorod bölgesinde de yapılacağı belirtiliyor.

Rusya’nın anayasasındaki bir maddenin değişimine dair duyuru ilk olarak Ocak ayında Vladimir Putin tarafından yapılmış ve çok fazla tartışma yaratmıştı. Bu oylamanın nasıl sonuçlanacağı ve blockchain’in nasıl bir rol oynayacağı ise büyük bir merak konusu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment