Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Murat Ülker’den 1 Nisan’da NFT Paylaşımı

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, non-fungible token (NFT) kullanımı hakkında konuşup, Twitter’da bundan beş yıl önce yaptığı bir paylaşımın “kaç paradan alıcı bulacağını” merak etti.

Murat Ülker, 1 Nisan’da “‘Yok Artık’ Twitimin NFT’si Kaç Lira Eder?” başlıklı bir yazı paylaştı. “Sanat, herkese her daim iyi gelir.” diyen Ülker, NFT’leri dijital ile sanatın bir araya geldiği noktada konumlandırıyor.

“Kripto paraların yükselişinin bir yansıması”

Sanat alanında Wikiart, Smartify, Artsy gibi çeşitli dijital uygulama ve platformlar bulmak mümkün. Bunların sayısı non-fungible token (NFT) kavramının popülerleşmesiyle birlikte artarken, Murat Ülker bunu “Kripto paraların yükselişinin bir yansıması da kripto sanat oldu.” diyerek yorumluyor.

Bu platformlardan biri olan NBA Top Shot’ta yer alan NFT’lerin toplam değeri, mart sonunda 1 milyar dolardan fazlaydı. Platformun geliştiricisi olan Dapper Labs, salı günü Michael Jordan gibi isimlerin yer aldığı bir yatırımcı grubundan 305 milyon dolar aldığını açıkladı.

“NFT’lerin hızla yükselişi, nasıl neticelenir bilmiyorum.” diyen Ülker, konuyla ilgili iki baskın görüşü gündeme getiriyor:

“Bu işi bilenler sanat eseri, oyun içi varlıklar, koleksiyon kartları gibi şeylerde karşımıza çıkan bu yeniliğin ileride çok farklı alanlarda hayatımızda olabileceğiniz söylüyorlar. Bir diğer görüş, dijital uygulamaların sanat dünyasına yansıması neticesinde uzun vadede belki sadece en ünlü isimlerin eserlerinin maddi kıymetini koruyacağı; diğerlerinin ise düşüşe geçeceği yönünde. (NFT’ler) benim de yeni keşfettiğim bir alan, hep birlikte göreceğiz neler olacağını.”

“Şaka olarak NFT çıkarsam…”

Beeple olarak bilinen Mike Winkelmann’ın “Everyday’s: The First 5000 Days…” isimli NFT’si, 69.3 milyon dolardan alıcı buldu ve bu, “bir sanatçının, hayattayken eser satışından kazandığı en yüksek üçüncü meblağ” oldu.

Nonfungible.com verilerine göre Beeple bu satışı yaptıktan sonra, NFT platformlarındaki günlük ortalama ticaret hacmi 19.3 milyon dolara kadar çıktı

Türkiye’de Tarık Tolunay’dan örnek veren Ülker, onun 20 Ethereum’a satılan “Fractal İstanbul – Pandemi” isimli çalışmasından bahsetti.

tarik-tolunay-nft-kripto-para
Tolunay’ın “Fractal İstanbul – Pandemi” isimli çalışması

Murat Ülker, bunun ardından 1 Nisan 2017 tarihinde Twitter’da yaptığı bir paylaşımı hatırlatıp, “1 Nisan şakası olarak bu tweetin NFT’sini çıkarsam, kaç paradan alıcı bulur acaba?” diye sordu.

murat-ulker-nft-kripto-para-tweet

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!