Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Norges Bank Başkanı Bitcoin’in “Maliyetini” Eleştirdi

Norveç’in merkez bankası Norges Bank’ın başkanı Oystein Olsen, Bitcoin’in itibari paraların yerini alamayacağını düşünüyor. Olsen, “çok maliyetli” olduğunu söyleyerek Bitcoin’e karşı bir eleştiri getirdi.

Norges Bank Başkanı, Bloomberg’e verdiği röportajda Bitcoin’in finans düzeni içindeki rolünü değerlendirdi. Merkez bankalarının üstlendiği rol ile Bitcoin arasında bir ayrım çizen Olsen, insanların Bitcoin’e yöneleceğini düşünmüyor.

‘Merkez bankalarına tehdit değil’

Oystein Olsen, merkez bankasının ve merkez bankası parasının temel görevinin mali sistemdeki istikrarı korumak olduğunu söyledi. Bitcoin’in böyle bir istikrar sağlamadığı, buna ek olarak “çok fazla kaynak tükettiği ve çok maliyetli olduğu” vurgulandı.

Dünya genelinde dijital paralarla ilgili araştırma yapan merkez bankalarının sayısı artıyor. Fakat bir tür dijital para olan Bitcoin gibi kripto paraların, merkez bankalarına karşı bir “tehdit oluşturduğu” düşünülmüyor. Fed Başkanı Jerome Powell, dün Bitcoin gibi kripto varlıkların “dolardan ziyade altına alternatif” olduğunu söyledi.

Ülkedeki CBDC çalışmaları sürüyor

Norges Bank Başkan Yardımcısı Ida Wolden Bache, geçen yılın kasım ayında ülke genelindeki ödeme işlemlerinin sadece %4’ünün banknot ve madeni para ile yapıldığını açıkladı. Norveç, bu haliyle dünyanın en nakitsiz toplumu olma ünvanını taşıyor.

norges-bank-dijital-odeme
Kaynak: (Norges Bank)

Dijital ödeme yöntemlerinin kullanıldığı ülkede, CBDC için çalışmalar sürüyor. Norges Bank, kendi dijital parası için hazırladığı çalışma raporunu nisan ayında tamamlamayı hedefliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!