Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Oxford’lu Profesörler Dünyanın İlk Blockchain Tabanlı ve Merkeziyetsiz Üniversitesini Açmaya Çalışıyor

14 Haziran tarihinde paylaşılan bir e-postaya göre, Oxford’tan bir grup profesör dünyanın ilk blockchain üniversitesini kurmak üzere Avrupa Birliği’nden tam yetki istediği ortaya çıktı.

Oxford Felsefe Fakültesi’nden Joshua Broggi’nin başkanlığını yaptığı Woolf Development akademisyen takımı, blockchain teknolojisi ve akıllı sözleşmelerin yüksek eğitim geleneğini daha demokratik hale getirebileceğine inanıyor.

Tasarıdaki “blockchain üniversitesi”, çevrimiçi veya çevrimdışı alınabilecek bireysel özel ders modülleri aracılığıyla geleneksel Oxbridge kurs müfredatı yapısını izleyecek. Proje, “coğrafi açıdan agnostik” olarak tasarlanacak, böylece yerel veya ulusal kısıtlardan kurtulmuş, sınır tanımayan bir akademik topluluk oluşturulacak.

Woolf’un whitepaper’ına göre blockchain tabanlı bir üniversite, tüm dünya genelindeki üniversiteleri etkileyen aşırı yüksek eğitim harçları, hantal bürokrasi, idari masraflar, güvencesiz ve az maaşlı öğretim üyeliği pozisyonları gibi belli başlı sorunlara dikkat çekebilir. Yine whitepaper’ın ana hatlarıyla çizdiği gibi blockchain’in değişmezliği; yoklama, kredi ve ödev bilgilerini otomatize eden akıllı sözleşmeler aracılığıyla öğrencilerin akademik notlarını değiştirmelerini engelleyebilir.

Broggi, Woolf’un AB içerisinde tam yetki aradığını ve iki Avrupa yetki alanına tamamen akredite olmak üzere davet edildiğini söyledi:

“Düzenleyici uyumluluğunu sürdürmek ve yüksek seviyeli veri güvenliğini sağlamak için bir blockchain kullanıyoruz, böylece Avrupa’ya akredite olup global düzeyde eğitim verebilmek için düzenleyicilerin güvenini kazanmaya çalışıyoruz. Sonucunda Madras’taki bir Woolf öğrencisi New York’lu bir Woolf öğretmeninden aldığı derslerle bir AB diploması kazanabilecek.”

Woolf’un ilk üniversitesi olan Ambrose, 2018 sonbaharında eğitim vermeye başlayacak. Teklif edilmesi beklenen ücretler, özel ders başına 400 $ ve tüm akademik yıl için 19.200 $ olarak belirlendi.

Projeyi öğrenciler için “kredili kursların Airbnb’si” ve akademisyenler için “merkeziyetsiz, kar amacı gütmeyen, demokratik bir topluluk” olarak tanımlayan grup, blockchain’i “tüm bir dersin kurslarını tamamlamak için gereken sözleşme istikrarını sağlamak” adına en önemli faktör olarak görüyor.

Yerli, tamamen önceden işlenmiş ve ERC20 uyumlu WOOLF tokeni ise öğrenim masrafları, üniversite bütçesi, kurum içi proje geliştirmeleri ve üniversite idaresi de dahil olmak üzere geniş bir yelpazedeki işlemler için kullanılacak. Oylama ücretsiz olacak, ancak bir oy teklif etmek, anti-spam tedbiri kapsamında belli bir ücret gerektirecek.

Blockchain teknolojisi şimdiden birçok uluslararası tanınırlıkta üniversitenin blockchain, akıllı sözleşme ve kripto para birimleri konusunda ders vermeye başlamasıyla yüksek öğrenimi yapısal olarak olmasa bile içerik anlamında hissedilir derecede etkilemeye başladı. Cambridge Üniversitesi gibi tanınmış kurumlar kripto para alanı üzerinde önemli araştırmalar yürütürken, İsviçre’den Lucerne Üniveristesi artık eğitim ücretini bitcoin üzerinden de kabul ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment