Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TCMB’nin Kararı Ne Anlama Geliyor? Özgür Demirtaş Yorumladı

Finans uzmanı Özgür Demirtaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından alınan son kararı yorumladı. Demirtaş sosyal medya hesabından bir gönderi paylaşıp bu kararın ne anlama geldiğini açıkladı.

Dolar ve euro gibi döviz kurları geçen hafta Türk Lirası’na karşı değer kazandılar. Bu sırada euro 8.64 liraya kadar çıktı; dolar ise 7.36 liraya kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçen hafta yaşanan bu gelişmelerin ardından döviz piyasasındaki bu dalgalanmaları “yakından takip ettiğini” açıkladı.

Piyasalara istikrar getirmeye çalışan ve bunun için harekete geçen TCMB, bugün yeni bir basın duyurusu yayınlayarak likidite imkan limitlerini sıfırladığını açıkladı. TCMB; piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri doğrultusunda tanıdığı likidite imkan limitlerini sıfırladı. TCMB aldığı bu kararın 12 Ağustos 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti.

TCMB’nin Kararı Ne Anlama Geliyor?

Finans uzmanı Özgür Demirtaş bugün sosyal medya hesabından bir gönderi paylaşarak TCMB’nin aldığı kararın ne anlama geldiğini yorumladı. TCMB’nin neden böyle bir karar almak zorunda kaldığını yorumlayan Özgür Demirtaş, konuyla ilgili şu paylaşımı yaptı:

“TCMB’nin duyurusunun anlamı şu: 1)Ben faizi şu anda direkt arttıramıyorum. 2)Dolar/TL kontrolden çıktığı için piyasaya verdiğim ucuz TL’yi kısıyorum. 3)TL bulamayanlar elindeki doları, fonları vs satmak zorunda kalsın. 4)Ben faizi direkt artıramasam bile piyasa faizleri artsın…”

Dolar/TL kurunun artık “kontrolden çıktığına” değinen Demirtaş, TCMB’nin şu an için faiz artırma yoluna gidemediğini söyledi. Fakat TCMB’nin uzun vadede böyle bir karar alması bekleniyor. Kripto para yorumlarıyla tanıdığımız Selcoin geçtiğimiz günlerde dolarla ilgili bir yorum yapıp doların önümüzdeki aylarda 8-9 lira bandına çıkabileceğini, TCMB’nin böyle bir durumda faiz artırma kararı almak zorunda kalacağını söyledi.

Dolar ve Altın Fiyatlarında Düşüş

TCMB’nin aldığı kararın etkileri piyasada hissedilmeye başladı bile. Likidite imkan limitlerinin sıfırlanmasıyla birlikte dolar ve altın fiyatlarında düşüş görüldü. Bir süre boyunca 7.30 seviyesinin üstünde seyreden dolar şimdilik 7.25 liraya kadar gerilemiş durumda. Buna benzer bir düşüş altın fiyatlarında da görüldü ve gram altın yeniden 461 liraya geriledi.

Selcoin geçtiğimiz günlerde altın fiyatındaki genel durumu yorumlayarak altının overbought bölgesinde olduğunu ve fiyatta bazı gevşemelerin görülebileceğini söyledi. Şu an altın fiyatında görülen hareketliliğin kimisi için “fırsat hareketi” olduğunu söyleyen Selcoin şu sıralar “panik ile alım-satım yapmamak” gerektiğini vurguluyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment