Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uzmanların Bu Yılki Altın ve Bitcoin Beklentileri Neler?

Altın ve Bitcoin fiyatları son günlerde kayda değer miktarda artış gösterdi. Fakat altın ons bazında kendi rekorunu kırdıktan ve Bitcoin 12.000 dolar seviyesini gördükten sonra piyasalarda küçük bir düzeltme yaşandı. Peki altın ve Bitcoin fiyatları önümüzdeki aylarda yükselmeye devam edecekler mi?

Koronavirüs geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde dünya ekonomisini ciddi anlamda etkiledi. Bunun sonucunda özellikle altın ve Bitcoin gibi ürünlerin değer kazandıklarını hatta yeni rekorlar kırdıklarını gördük. Öyle ki altın geçtiğimiz günlerde ons bazında 2.070 dolara kadar yükseldi ve böylece tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Bitcoin bu süreç içerisinde her ne kadar altın gibi yeni bir rekor kırmamış olsa da o da 12.000 dolar seviyesine kadar yükselerek 10 Haziran’dan beri süregelen durgunluğu bozmuş oldu. Bu sırada dijital altın olarak adlandırılan Bitcoin ile altın arasındaki korelasyonun da güçlendiğini gördük.

Bitcoin ve altın arasındaki 1 yıllık korelasyon, Kaynak: Skew

Bu Yıl Rekor Bekleniyor

Bazı analistler altın ve Bitcoin fiyatlarındaki yükselişin önümüzdeki aylarda da sürmesini bekliyorlar. Öyle ki Goldman Sachs bu yılki ons altın fiyatını güncelleyip 2.300 dolara, Bank of America ise biraz daha ileriye gidip 3.000 dolara işaret etti. Bitcoin tarafına baktığımızda da buna benzer tahminler görebiliyoruz.

CNBC’nin sunucularından Ran NeuNer geçtiğimiz günlerde Bitcoin fiyatıyla ilgili bir açıklama yapıp BTC’nin bu yıl yeni bir rekor kırabileceğini söyledi. Sosyal medya hesabından kısa bir yorum yapan NeuNer, Bitcoin’in bu yıl içerisinde Aralık 2017’deki 20.000 dolar seviyesini aşıp tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkacağını söyledi.

Bitcoin için NeuNer’inkinden çok daha detaylı tahminler yapan isimler de var. S2F (stok-akış) modeliyle tanıdığımız PlanB; Bitcoin fiyatının 2021 bitmeden 100.000 dolara kadar çıkabileceğini ve bunun ardından değer kazanmaya devam edeceğini düşünüyor. Yerli analistlerden Selcoin de Bitcoin fiyatının 100 bin dolar seviyesine yaklaşabileceğine inanıyor.

Bu Gelişme Rekoru Getirebilir

Finans uzmanı Erkan Öz geçtiğimiz günlerde dünya ekonomisindeki gelişmeleri yorumladı ve bunların altın, Bitcoin fiyatlarını nasıl etkileyebileceğini değerlendirdi. ABD’nin son birkaç ay içerisinde ekonomiye ne kadar fazla para enjekte ettiğinden bahseden Öz, altın ve Bitcoin fiyatlarındaki yükselişin kaynağının bu olduğunu söyledi.

Erkan Öz ABD’nin önümüzdeki süreçte Koronavirüs ile mücadele edebilmek için ekonomiye daha fazla para enjekte edebileceğini düşünüyor. Hatta Trump yönetimi Koronavirüs nedeniyle işsiz kalmış vatandaşlara aylık fazladan birkaç yüz dolar daha nakit yardımı yapmayı düşünüyor. Erkan Öz’ün tahminlerine göre özellikle yıl sonundaki başkanlık seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte ekonomiye 1 trilyon dolar daha paranın enjekte edilmesi, piyasalara bu şekilde likidite aktarılması mümkün.

Beklentileri Karşılayacak mı?

Uzmanlar altın ve Bitcoin fiyatlarında artış bekleseler de önümüzdeki aylarda yaşanacak 2 gelişme yatırımcıları hayal kırıklığına uğratabilir. Bu gelişmelerden biri ABD’de yapılacak olan başkanlık seçimleri, bir diğeri ise Koronavirüse karşı bulunması ümit edilen aşı.

Altın ve Bitcoin fiyatlarındaki yükselişin büyük ölçüde Koronavirüs tarafından tetiklendiği düşünülüyor. Fakat Koronavirüse karşı bir aşı bulunması halinde altın ve Bitcoin fiyatında küçük-orta çaplı bir çekilme görülebilir. BMO Wealth Management’ın usta yatırımcısı Yung Yu-Ma, olası bir Koronavirüs aşısının piyasaları nasıl etkileyeceğiyle ilgili şöyle bir yorum yapıyor:

“Eğer aşı çalışmaları hızlanırsa dünya ekonomisinin üstündeki kara bulutlar dağılabilir ve insanlar güvenli bir liman bulabilmek için altına yönelmeyi bırakabilirler.”

Altın ile Bitcoin arasındaki korelasyon son aylarda ciddi ölçüde güçlendiği için altın fiyatında yaşanabilecek olası bir durgunluk Bitcoin’i de sert bir şekilde etkileyebilir. Fakat altın ve Bitcoin yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratabilecek tek gelişme bu değil. Shelton Capital’ın yöneticilerinden Guy Benstead, ABD bu yıl yapılacak olan başkanlık seçimlerinin de altın ve Bitcoin fiyatlarını olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünüyor.

Trump yönetimi vatandaşları Koronavirüs sırasında rahatlatabilmek için ekonomiye trilyonlarca dolar para enjekte etmeye devam ediyor. Fakat bu yıl düzenlenecek olan seçimleri Demokratik Parti’nin kazanması ve Trump yönetiminin izlediği politikaların tersine çevrilmesi halinde durum değişebilir. Guy Benstead, başkanlık seçimini özellikle joe Biden’ın kazanması halinde ABD’nin yeni ticaret politikaları izleyebileceğini söylüyor.

ABD’de bu başkanlık seçiminin ardından şimdikine kıyasla daha güvenli bir ortam oluşturulursa yatırımcılar hisse piyasalarına geri dönüş yapmaya başlayabilirler. Bu da tıpkı Yung Yu-Ma’nın belirttiği gibi, insanların altından çekilmelerine yol açabilir. Böyle bir senaryoda altın ve Bitcoin fiyatları için yapılan rekor tahminlerin haksız çıktığını görebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment