Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Perakende Devi Walmart Ödeme Verilerini Blockchain Üzerinde Depolamak İstiyor

Yeni yapılan bir patent başvurusunda, perakende devi Walmart, ödeme verilerinin blockchain teknolojisi kullanılarak depolanmasını içeren bir planı olduğunu ‘ağzından kaçırdı.’

Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından Perşembe günü yayınlanan uygulamaların ikisi de, özel bilgilerin yetkisi olmayan kişilerce ulaşılmasının önüne geçerek, ödeme verilerinin güvenliğini sağlamayı amaçlayan blockchain-temelli bir platform kullanıyor. Aynı Walmart ekibi ilk olarak geçen senenin 13 Ekim tarihinde yayınlanan bu iki uygulamayı planlamıştı.

İki uygulama da açık bir şekilde izne-tabi blockchain bağlantıları kullanacağı için ( ki bu sayede sadece belirli grupların düğümler(node) üzerinde işlem yapabilmesi sağlanmış olacak) yukarıda anlatılan sistem aynı anlatıldığı gibi etkili bir şekilde çalışacaktır.

Bir bayi ödeme sistemi olarak tanımlanan ilk patent başvurusu, otomatik olarak müşterinin adına işlem yapabilmeyi mümkün kılan bir ağ sistemi sunuyor. Belgeye göre ödemeler bir veya birden fazla bayi tarafından – hangi hizmetlerin sunulduğu ve bu hizmetlerin hangi bayi tarafından sunulduğuna göre -işleme konulabilecek.

Başvuru belgesi şu şekilde konuyu detaylandırıyor:

”Bir bakıma, sağlanan bu uygulama, ilişkili olduğu ürünler ve hizmetlerle alakalı toplam ödeme miktarının hangi bayinin hangi servisi sağladığına bakılarak, kurumlar arasında otomatik olarak paylaştırılmasını ve yapılan bu ödemeler ile paylaştırmaları blockchain içerisinde şifrelenmiş şekilde tutabilmeyi hedefleyen bir sistem.”

İkinci başvurunun konusu ise, dijital alışveriş sistemleri üzerine odaklanıp ödeme bilgileri için benzer bir blockchain şifreleme sistemi kullanmakla alakalı.

Patent başvurusunda yazanlara göre, ”bayi ödeme paylaştırma sisteminin bir bölümü de değerli dijitalleştirilmiş eşyalar için bir kimlik doğrulama sistemi getiriyor. […] Örnek vermek gerekirse, kimlik doğrulama sistemi bilinen blockchain sistemlerinin bir ya da iki yönünü kullanmaktan geçiyor diyebiliriz.”

Bu ikiz uygulamalar Walmart tarafından yapılan en güncel fikri mülkiyet. Daha önce yaptığımız bir haberde de bahsettiğimiz üzere, Walmart aynı zamanda blockchain teknolojisini bilgiyi şifreleme yöntemi olarak kullanarak ”nakliyatı daha akıllı hale getirmenin” yollarını aramakta.

Bunun ötesinde Walmart, özellikle yiyeceklerin nakliyesinin izlenebilmesi amacıyla blockchain uygulamaları kullanmanın yollarını aramakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment