Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple CTO’su: Çoğunluk İstiyorsa 48 Milyar XRP Yakılabilir

Ripple CTO’su David Schwartz, Ripple topluluğunun bu yönde oy kullanması ile şirketin tüm XRP varlıklarını yakmaya zorlayabileceklerini dile getirdi. Ripple CTO’su, “Çoğunluk bir değişiklik istiyorsa, azınlığın yapabileceği bir şey yoktur” dedi.

Ripple şirketinin baş teknoloji sorumlusu David Schwartz, kararın kabul edilip edilmeyeceğine bakılmaksızın, şirketin doğrulayıcılar tarafından 48 milyar XRP‘yi yakmaya zorlanabileceğini söyledi.

ripple-xrp-escrow-kripto-para-rezerv
Ripple’ın kendi paylaştığı verilere göre escrow cüzdanında 48 milyardan fazla XRP bulunuyor

Ripple şu anda toplam XRP arzının yarısını elinde tutuyor. Ripple sahip olduğu bu XRP rezervinin bir kısmını düzenli olarak piyasaya sürüyor. XRP camiasının bir kısmı Ripple’ı bu satış politikası nedeniyle eleştirse de Ripple yönetimi şirketin bu satışları manipülatif amaçlarla yapmadığını iddia ediyor.

Demokrasi bunu gerektirir

Bir Twitter kullanıcısı paylaşımında David Schwartz’ı da etiketleyerek, ona konu ile ilgili bir soru yöneltti. Doğrulayıcılar ve genel olarak topluluk bir araya gelse ve escrow hesaplarında bulunan 50 milyar XRP’yi yakmanın topluluk için daha iyi olacağı konusunda hemfikir olsa diyen kullanıcısı bunun mümkün olup olamayacağını sordu.

Ripple CTO’su David Schwartz soruya bunun mümkün olduğu ve Ripple’ın bunu engellemek için bir şey yapamayacağı şeklinde cevap verdi.

“Halka açık blockchainler oldukça demokratiktir. Çoğunluk bir kural değişikliği istiyorsa, azınlığın bunları durdurmak için yapabileceği hiçbir şey yoktur.”

ripple-xrp-kripto-para-schwartz

Peki, bu nasıl mümkün olabilir?

XRP Ledger değişiklikleri, ağ doğrulayıcılarının %80 oranında onayını gerektirir. Eğer bu oran 2 hafta boyunca %80’inin üzerinde kalırsa değişiklik etkinleşir. Örneğin, XRP Ledger doğrulayıcıları haziran ayında Ripple’ın hiçbir desteği olmadan, Kontrol Değişikliği (Checks Amendment) olarak adlandırılan yeni bir iyileştirmeyi kabul etmek üzere bu şekilde oy kullandı.

Ripple, bu ay başında da yaptığı gibi rutin olarak escrow cüzdanlarındaki XRP’lerin kilitlerini açıyor. Şirket rutin olarak XRP satışı gerçekleştirdiği için birçok eleştirinin hedefinde oldu. XRPArcade tarafından bu yılın başlarında yayınlanan bir rapora göre, Ripple Aralık 2017’den bu yana ayda ortalama 196 milyon XRP sattı. Nisan ayı itibarıyla toplam 5.5 milyar XRP satıldı. 5.5 milyar XRP ise, XRP fiyatı şu an 0,61 dolarken 3.3 milyar doları aşıyor.

Ripple aralık ayının başına kadar bu yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde XRP satışlarını  durdurdu ve fiyatı desteklemek için tokenları escrow cüzdanlarına geri almaya başladı. Bu ay kilidi açılan XRP’lerin bir kısmı “emanet” cüzdanlara geri döndü. Topluluğun, her ne kadar kağıt üzerinde mümkün olsa da, gerçekten birleşip böyle bir adım atıp atamayacağı da belirsizliğini koruyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!