Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple: SEC Kripto Paralar Arasında “Seçim Yapıyor”

Ripple, şirket aleyhinde açtığı davada güncellemeye giden SEC’ye karşı yanıt verdi. XRP’nin üreticisi olan şirket, SEC’nin Bitcoin ve Ether gibi kripto paralara karşı gösterdiği tavrı örnek göstererek XRP’ye bu ikisinden farklı davranıldığını ifade etti.

ABD’deki Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC), Aralık 2020’de Ripple aleyhinde dava açtı. SEC, 19 Şubat günü şirket aleyhinde hazırladığı şikayette bazı değişikliklere gitmişti. Ripple, SEC’nin yaptığı değişiklikler sonrası mahkemeye yeni bir belge sundu.

“Bitcoin ve Ether” örneği

SEC, Bitcoin ve Ethereum özelinde yaptığı değerlendirmeler sonucunda bu ikilinin menkul kıymet olmadığı sonucuna vardı. Ripple, perşembe günü hazırladığı yanıtta bu politikaya atıfta bulundu ve “SEC, hangi dijital paranın galip, hangi dijital paranın mağlup olacağını seçmeye çalışıyor.” ifadesine yer verdi.

XRP’nin global bir dijital para birimi olarak görüldüğü ve bir menkul kıymet olmadığı iddia ediliyor. Ripple, SEC’nin XRP aleyhinde izlediği politikanın, ABD’ye zarar verebileceğini şu sözlerle savunuyor:

“Çin, Bitcoin ve Ether maden havuzlarını ve global ödeme pazarını kontrol etmeye çalışıyor. SEC’nin kararı, ABD’nin rekabet gücünü ve yenilikçiliğini tehdit ediyor.”

Petrol şirketine gönderme yaptı

Güncel verilere göre Ripple’ın yönetiminde 6.2 milyar; havuz hesabındaysa 48 milyar XRP bulunuyor. Şirket, kontrolü altındaki bu miktara rağmen XRP’nin bir “yatırım sözleşmesi olmadığını” öne sürdü. Şirketin, SEC’ye karşı sunduğu savunma şu şekilde:

“Yüklü miktarda emtia sahibi olan ve emtia pazarında faaliyet gösteren birçok kuruluş var. Exxon’un yüklü miktarda petrol rezervi, De Beers’ın elması, Bitmain ve diğer Çinli madencilerin Bitcoin’i var. Fakat bu, mevzubahis emtia veya para birimlerinin menkul kıymet olduğunu göstermiyor.”

Ripple kurucuları Brad Garlinghouse ve Chris Larsen, bu hafta SEC’nin kendilerine karşı açtığı davanın reddi için harekete geçti. XRP/USDT, 5 Mart sabahı %3’lük yükselişle 0,45951 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!