Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple Şirketi, Koinlerine de Ripple Denmesinden Rahatsız

Bizlerin de editörler olarak bilerek ya da bilmeyerek yaptığı en önemli yanlışlardan birisi, Ripple şirketinin kripto parası XRP’ye de Ripple demek. Çeşitli web sitelerinde bu konu ile ilgili onlarca makale yer alırken; Ripple şirketi artık bu işe bir dur demek istiyor. Bazı insanlar her ne kadar aradaki farkın çok da büyük olmadığını iddia etse de, Ripple şirketi bu konuda net bir çözüm sunmak konusunda hayli kararlı ve bu işi artık sonsuza dek halletmek istiyorlar.

Ripple Ne, XRP Ne, Ripple XRP Farkı Ne?

Ripple şirketi aylardır yapılan bu yanlıştan dolayı çok rahatsız olduklarını ve artık XRP ile Ripple arasında net bir fark çizgisi çekmek istediklerini belirtiyor. Ripple’ın projesi olan ve ağda kullanılan parası olan XRP koini için bir ‘logo’ çalışması yapılırken, bu çalışma sonucunda XRP’nin tam olarak bir bağımsızlığa kavuşması ve bir nevi Ripple’ı da ‘rahat bırakması’ bekleniyor.

XRP kısaltması aslında kripto para sektöründeki her kripto parada hemen hemen gördüğümüz bir kısaltma çeşidi. Nasıl ki Bitcoin’e kelimenin kısaltması olan BTC, Ethereum’a yine aynı şekilde ETH diyorsak, Ripple’a da XRP diyoruz. Ancak bu durumu daha netleştirmek isteyen şirket yeni bir logo vasıtasıyla işi çözmek istiyor.

Twitter’da da yeni bir XRP logosu için çalışmalar sürdürülürken, Github’da da konuyla ilgili şöyle bir ifade yer alıyor:

”XRP’nin tam olarak bir para birimi sınıfına girebilmesi için, yeni ve özgün bir logoya ihtiyacı var. Nasıl ki doların, euronun ya da sterlinin bir logosu var; aynısının XRP için de yapılması gerekiyor. Şu anda kullanılan logo şirketin referans gösterilmesinde ve diğer işlerde çok başarılı oldu ancak XRP’nin alt birimlerini de kapsayacak bir logo ihtiyacı olduğu aşikar.”

Logonun ne olacağı şu aşamada belli değil ancak, kulislerde dolaşan iddiaalara göre logo; bir sebeple Ripple şirketinin logosundan veya XRP’nin eski logosundan çok çok farklı bir şey olarak karşımıza çıkacak.

Neden Güncelleme Gerekiyor?

Ripple şirketinin bu hamle ile koini, kendinden görece ayırmaya çalıştığı iddia ediliyor. XRP’nin senet olarak görülmesi ve buna sebep olarak da Ripple şirketinin XRP’nin büyük bir kısmını elinde tutması gösteriliyor. XRP’nin senet olarak görülmesi demek; gerek fiyat anlamında ciddi değişiklikleri koinin bekliyor olacağı anlamına gelirken, gerekse de Amerikan borsalarında koinin durumu hakkında da süreçleri karmaşıklaştıracak. İşte tam da bu noktada şirketin böylesi bir hamle yapmasının aslında pek de mantıksız olmadığı kulislerde konuşulan konulardan. Ripple ve XRP’nin en azından bu anlamda ayrımı, şirketin elini güçlendirecek bir unsur olarak görülüyor.

Altta Yatan Teori

Ripple ve XRP’nin farklı şeyler olduğunu kanıtlama konusunda Ripple şirketinin başvurduğu en önemli argümanlardan biri, XRP’nin açık kaynak kodlu olması ve dolayısıyla herkesin bu platformu kullanabilmesi. Bu durum aslında teorik olarak doğru olsa da, pratikte pek bir geçerliliği yok. XRP’deki kodlamalar ve diğer süreçleri genelde üçüncü şahıslar değil de, tam tersi Ripple şirketinin çalışanları yapıyor.

Kulislerde şirketin kendin XRP’den ayırması veya soyutlamasının, bu açık kaynak kodlu platformun kullanımına olan ilgiyi arttırması beklenirken; bu uğurda yapılacak çalışmaların da iyi sonuç vereceği bekleniyor.

Ripple Wants People to Stop Calling Its Coin ‘Ripple’

Ripple’ın olası logolarından bazıları

Kripto para analisti Preston Byrne Ripple ile XRP’nin farklı şeyler olmadığını savunanlardan birisi. Şirket ile XRP arasında net bir bağ olmadığı iddialarına katılmadığını belirten Byrne’ın bu görüşü Ripple şirketi yöneticisi Ryan Zagone tarafından ise yalanlanıyor. Zagone her fırsatta bu iki ürünün farklı şeyler olduğunu belirtse de, gerek Wikipedia’da yer alan ifadeler gerekse de genel kanı bunun tam olarak gerçeği yansıtmadığı yönünde.

Örneğin Wikipedia’da Ripple (ödeme protokolü olan) için şu ifadeler yer alıyor: ”Ağ, Ripple şirketi olmadan da işlem görebilir.” ancak işin gerçeği pek de öyle değil çünkü; Ripple şirketi olmadan ağın çok ciddi zorluklar yaşayacağını düşünen çok fazlaca kişi var. En basiti, XRP node’u işletebilmek ve çalıştırabilmek için; Ripple.Com’un serverlarından birinin izninin gerekmesi, sürecin ne olduğunu kanıtlayan bir örnek.

Şirketin hesaplarında 55 milyar XRP bulunması da işin cabası. Otoriteler, eğer Ripple gerçekten XRP ile arasına mesafe koyma konusunda samimi ise, şirketin yapması gereken şeyin ellerindeki miktarın bir kısmını yakması gerektiği olduğunu düşünüyor. Bakalım bu süreç önümüzdeki günlerde bize neler gösterecek?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment