Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple Merkez Bankaları İçin Harekete Geçti

Ripple, herkesin kullanımına açık olan XRP Ledger ağının daha kısıtlı bir versiyonunu geliştirmeye başladı. Bu “özel blockchain”, kendi dijital parasını geliştirmek isteyen merkez bankalarına yönelik tasarlanıyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Ocak 2020 tarihli araştırmasında dünya genelindeki merkez bankalarının %80’inden fazlasının CBDC (dijital merkez bankası parası) hakkında çalışma yaptığını ortaya koydu. Ripple, bu projelerden bir kısmının XRP Ledger’da yer almasını istiyor.

Ripple, bunun için XRP Ledger (XRPL) ile aynı temele dayanan CBDC Private Ledger adlı yeni bir ürün geliştirmeye başladı.

Daha “gizli” bir blockchain

Bitcoin gibi blockchainler, “kamuya açık” olarak adlandırılabilecek; herkesin erişimine açık türden blockchainlerdir. Ripple, bu türdeki blockchainlerin merkez bankası kullanımı için elverişli olmadığını açıkladı.

Merkez bankalarının işlem gizliliğine önem vermesi, bu nedenle daha “özel blockchainlere” yönelmesi bekleniyor. CBDC Private Ledger’ın saniyede “on binlerce işlem kaldırabileceği. … (bu işlemlerin) neredeyse anlık olarak gerçekleşeceği, düşük maliyetli ve güvenilir olacağı” ifade ediliyor.

XRP Ledger’dan örnek veren Ripple, onun proof-of-work (PoW) tabanlı blockchainlere kıyasla 61.000 kat daha verimli olduğunu öne sürdü. Şirketin, merkez bankalarına çağrısı şu şekilde:

“CBDC Private Ledger’ı kullanan her bir merkez bankası, ağ içerisinde kendi belirlediği gizlilik standartları ve politikalar doğrultusunda değişiklikler yapabilir. CBDC Private Ledger’ın temelinde yatan teknoloji, günde milyarlarca dolarlık işlem kaldırıyor ve sekiz yıldır sorunsuz çalışıyor.”

SEC davasında son gelişme

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, dün Hakim Analisa Torres’e yeni bir belge sunduklarını açıkladı. 3 Mart tarihli belgede, SEC’nin Garlinghouse hakkındaki ithamlarının geçersiz olduğu öne sürüldü.

Garlinghouse, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bunun “davanın reddi için” atılmış bir adım olduğunu ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!