Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple Yöneticisi: ABD Teknoloji Savaşında Çin’e Karşı Kaybediyor

ABD’nin Çin ile olan blockchain savaşını kaybettiğini savunan Ripple kurucu ortağı ve yöneticisi Chris Larsen, ABD’li yetkilileri blockchain teknolojisinde Çin’in gerisinde kalmakla suçlayarak sert eleştirilerde bulundu. 6 Ekim 2020’de LA Blockchain Zirvesi’nde konuşma yapan Larsen, ABD’nin geleceğin küresel finans sistemini yaratma konusunda oldukça zayıf olduğunu söyledi.

Chris Larsen, Çin hükümetinin blockchain ve teknolojik yenilikler konusunda ABD’den çok daha ileride olduğunu söylediBu açıklamalardan önce Larsen, ABD’nin Ripple için pozitif regülasyon kararı almamasıyla ilgili eleştirilerde bulunmuştu. Bu tutum nedeniyle Ripple’ın merkezini taşımayı düşündüklerini aktaran Larsen, ABD’nin aldığı bu kararın hayal kırıklığı olduğunu söyleyerek ABD-Çin teknoloji savaşı konusunda da bazı yorumlarda bulundu.

Çin Hükümeti Finansal Teknolojilerde ABD’nin İlerisinde

Larsen’a göre Çin hükümeti; kaynak tahsisi, altyapı, blockchain, yapay zeka ve diğer teknolojilerdeki yeniliği teşvik etmede ABD hükümetinden çok daha ileride. İki ülke arasında devam eden teknoloji savaşında ise kaybeden taraf Ripple yöneticisine göre ABD oldu. Gelecekte yeni bir finansal sisteme geçileceğini düşünen Larsen şunları söyledi:

“Çin, söz konusu teknolojilerin geleceğin küresel finansal sistemini kimin kontrol edeceğini belirleyecek yegane anahtar olduğunu biliyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde SWIFT ve muhabir bankacılığı gibi sistemleri kullanmayacağız.”

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) ayrımcı politikalar yerine blockchain teknolojisini Çin ile olan teknoloji savaşında kritik bir silah olarak kullanılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Larsen, ABD’yi dijital merkez bankası parası (CBDC) konusunda da eleştirdi. Dijital dolar konusunda ABD’nin geride kaldığını vurgulayarak Çin’in CBDC çok daha ileride olduğunu ifade etti. Çin’in dijital yuanının küresel çapta kullanılması halinde ABD dolarının tahtının sallanabileceği düşünülüyor.

Larsen ABD’yi PoW Konusunda Uyardı

Kripto para madenciliğinde Çin’in piyasaya olan hakimiyeti konusunda Larsen’dan ABD’ye bazı uyarılar geldi. Çin’in proof-of-work (PoW) ve madencilik konusunda zirvede olduğunu belirterek kripto para madencilerinin tarihi yeniden yazabileceğini ve para transferlerini istedikleri zaman durdurabileceklerini söyledi. Bu durumda SEC’in PoW protokollerini benimsemesinin Çin’in kripto para piyasası üzerindeki hakimiyetini pekiştirdiğini dile getirerek SEC’i uyardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!