Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple, Youtube’u XRP Dolandırıcılarına Karşı Körlükle Suçladı

Ripple, XRP dolandırıcılık reklamlarıyla ilgili suçlunun Youtube olduğunu söyledi. Youtube’un ilgili videolarla bir bağlantıları olmadığını açıklamasının ardından Ripple, Youtube’u bu konuda defalarca uyardıklarını öne sürdü.

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse nisan ayında yaptığı açıklamalarla, Youtube üzerinden videolar yayınlayarak insanları XRP verme vaadi ile kandıran bir takım dolandırıcılık girişimlerinden, dolaylı olarak Youtube’u sorumlu tuttuğunu belirtti. Youtube’un kendi platformundaki dolandırıcılık faaliyetlerini önlemekle sorumlu olduğunun altını çizen Garlinghouse, bu videoların hem kendisinin hem şirketinin itibarını zedelediği gerekçesi ile Youtube’a dava açtı.

Youtube, suçlamalar karşısında atağa geçerek temmuz ayında dava için bir dilekçe beyanında bulundu. Youtube dilekçede, çevrim içi paylaşım yapılan bir platform olarak üçüncü şahısların paylaştığı içeriklerden sorumlu tutulamayacağını belirtti. Ayırca dilekçede Youtube şirketinin, bilerek ve isteyerek bu dolandırıcılığa önayak olmadığı da belirtildi.

ripple-xrp-youtube

Ripple’dan Youtube’a İtiraz Geldi

Youtube’un yaptığı açıklamaya karşı bir hamle de Ripple cephesinden geldi. Ripple, dolandırıcılık amacıyla yüklenen bu videolar hakkında Youtube’a yaklaşık 350 şikayet bildirisinde bulunulduğunu açıkladı. Bu doğrultuda, Youtube’un haftalar ve hatta aylar sonrası müdahalede bulunması, Ripple tarafından “bilinçli körlük” olarak nitelendirildi. Ripple, Youtube’un bu videoları göz ardı ettiği ve akabinde yapılan uyarıları bilerek görmezden geldiği iddialarıyla şirketi suçladı.

İşin kötü tarafı; Youtube’daki bu dolandırıcılık videolarının sayısının her gün artıyor olması. Bu videolardan bazıları yalnızca birkaç saat içinde on binlerce görüntülenme aldı. Ripple, bu videolar ve Youtube’un bilerek geç hareket etmesi sonucunda, kullanıcılarının milyonlarca XRP dolandırıldığını söyledi ve bu durumun şirkete ciddi zararlar verdiğini de ekledi.

Youtube Dolandırıcılık Videolarından Gelir Elde Etmek İstiyor İddiası

Coindesk’in haberine göre Ripple “bilinçli körlük” iddialarının yanı sıra, Youtube’un dolandırıcılık videolarından kazanç elde ettiğini ve hatta bu videoları yayınlayan kanallardan birine onaylanmış hesap tiki vererek, dolandırıcılara maddi destek sağladığını da ileri sürdü.

Youtube’un bu tavrından rahatsız olanlar yalnızca Ripple ile sınırlı değil. Apple kurucu ortağı ve BTC yatırımcısı Steve Wozniak de yaptığı açıklamalarla Youtube’u dava ettiğini duyurmuştu. Wozniak, Yotube’da yayınlanan sahte Bitcoin reklamları içeren dolandırıcılık videolarının önüne geçilmesini talep etmiş ve Youtube’u gerekli sorumluluğu almadığı gerekçesi ile şikayet etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment