Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Riskten Kaçınarak Altcoin Sezonu Nasıl Tahmin Edilir: Glassnode Sinyali Verdi!

Glassnode, kripto para piyasasının dinamiklerini yakından incelen detaylı bir rapor paylaştı.

On-chain analiz platormu Glassnode 20 Şubat tarihli raporunda, kripto para piyasasında risk sinyalini analiz ederek mantıklı şekilde altcoin yatırımı yapmanın püf noktalarına yer verdi.

Analiz firması tarafından sunulan “WoC-41-2023” isimli altcoin sezonu göstergesinin geçtiğimiz yıl ekim ayı itibariyle pozitife döndüğünü belirten rapor, spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanmasının ardından kısa bir “haberi sat” durumu yaşandığını fakat geri dönüşün hızlı olduğunu vurguladı. Söz konusu sinyal 4 Şubat tarihinde tekrardan altcoinler için yükselişe işaret etti ve halen daha aynı seyrini sürdürüyor.

Rapora göre bu sinyal doğrultusunda, paranın Bitcoin’e mi yoksa altcoinlere mi aktığı daha iyi anlaşılabilir ve yatırımcılar piyasanın yönüne dair fikir edinerek yatırımlarını o doğrultuda şekillendirebilir.

Para önce Bitcoin’e ardından Ethereum ve altcoinlere akıyor

Her ne kadar altcoinler için yükseliş çanları çalsa da rapora göre Bitcoin aylık 20 milyar dolarlık girişle lider konumunu korumaya devam etti. Tarihsel olarak bakıldığında Ethereum ve geriye kalan altcoin piyasası Bitcoin’deki sermaye girişlerini gecikmeli olarak takip etti.

Altcoinler, 2021’in ortalarında 46 gün ve 2021’in sonlarında 14 gün olmak üzere Ethereum’un güçlenmesinin ardından benzer bir gecikmeyle sermaye akışı görmüştü.

DeFi GameFi ve Staking

Söz konusu raporda Ethereum ekosisteminin 3 yapı taşı olan merkeziyetsiz finans (DeFi), GameFi ve staking tabanlı ekosistemler de karşılaştırıldı.

Rapora göre bu yılın başından beri, her üç sektöre de kayda değer miktar varlık girişi görüldü. Ancak DeFi ve GameFi sektörleri 2022 ve 2023 boyunca nispeten büyük sermaye çıkışlarına sahne olduğu için toparlanma konusunda zorluklar yaşadı.

Altcoin göstergesi, bu yıl içinde GameFi sektöründe ekim ayında başlayan kayda değer girişlerle birlikte bir tersine dönüş yaşandığını ortaya koydu. Buna karşılık, Lido Finance (LDO) gibi staking tokenları, geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren sürekli olarak pozitif sermaye girişleri yaşadı.

Altcoin piyasası için kritik Uniswap verileri

Köklü merkeziyetsiz borsa (DEX) üzerindeki Uniswap verileri altcoin piyasasının ne yöne gittiğine dair dikkat çeken ayrıntıları gözler önüne serdi. Raporun bu kısmında, Uniswap üzerindeki altcoin alım-satım ilgisinin 2022 ayı piyasası sırasında çok düşük olduğuna dikkat çekildi.

Ancak büyük ölçüde ‘Meme-Coin çılgınlığı’ patlamasıyla 2023 ortalarında tekrardan bir artış görülmeye başladı. Şu anda, altcoin ticareti Uniswap ticaret hacminin yaklaşık %12’sini oluşturuyor ve son boğa koşusu sırasında görülen %17,4’lük zirveye yakın bir konumda bulunuyor.

Buna kıyasla, WBTC ve WETH alım-satımları, toplam işlem hacminin %47’sini ve stablecoinler ise %40’ını oluşturuyor. Geçtiğimiz döngülerle kıyaslandığında bu veriler, altcoin yükselişlerinin bir süre daha devam edebileceğine işaret ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!