Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya ve İran Arasındaki Ticarette, Kripto Para Kullanılabilir

Rus basınında çıkan haberlere göre, dünyada şimdiki konjüktürün biraz dışında kalan iki ülke, Rusya ve İran; para alış verişlerinde kripo para kullanımını gündemlerine aldı. İki ülkenin; bu hamle ile kendilerine kesilebilecek cezalardan kaçmayı umduğu belirtiliyor.

İran hükümetinin ekonomik ilişkiler departmanı başkanı olan Mohamed Reza Pourebrahimi, kripto paraların İran için büyük bir alternatif olabileceğini belirtirken; bu sayede hem ambargo veya potansiyel cezaların önüne geçilebileceğini hem de geleneksel SWIFT sisteminin yerine, kripto paraların kullanılabileceğini ifade etti.

Rus hükümetinde görev yapan mevkidaşı Dmitry Mezentsev ile yaptıkları görüşmenin ardından bu konu üzerinde iki tarafın da mutabık kaldığını aktaran İranlı diplomat; bu sürecin sonunda kripto para kullanımının mümkün olabileceğini belirtti.

Pourebrahimi, yaptığı açıklamada; Rus hükümetinin de bu konuda kendileri ile aynı vizyonu paylaştığını belirtirken; şöyle konuştu:

”Onlar (Rusya) bu konuda bizimle aynı fikirdeler ve bu güzel bir şey. Eğer bu planı bir adım daha ileri götürebilirsek; ticarette kripto para kullanan ilk iki ülke olacağız.”

Mezentsev de iki ülkenin içinde bulunduğu veya içine sokulmaya çalışıldığı ekonomik baskının bir sonucu olarak, kripto para ticaretinin bu iki taraf arasında gündeme gelmesinin doğal olduğunu belirtirken; konu ile ilgili bir heyetin, İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geleceği belirtildi. Rus basınına göre bu tarih 5 Temmuz.

Pourebrahimi daha önce yaptığı açıklamasında İranlı vatandaşların kripto para alabilmek için 2.5 milyar dolarlık bir sermayeyi ülke dışına çıkardığını ifade etmişti.

Ayrıca ekonomik açıdan baskıda olan bir başka ülke olan Venezuela da geçtiğimiz dönemde petrol destekli kripto parası Petro’yu çıkarmış ve birçok otorite bunun yasa dışı olduğunu ifade etmişti. Petro’nun hayata geçmesinin ardından İran ve Rusya da böylesi bir şeyi uygulamak için saha çalışmalarını sürdürüyor. Rusların ulusal kripto parası olabileceği iddia edilen CryptoRuble’nin 2019 ortasında piyasaya çıkması bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment