Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’daki Bu Beş Banka Dijital Ruble Çalışmalarına Katılmak İstiyor

Rusya yerel haber ajansı Izvestia, 16 Ekim’de paylaştığı haberde Rusya’da bulunan beş bankanın dijital ruble çalışmaları için istekli olduklarını ve dijital merkez bankası parasını test etme fikrine sıcak baktıklarını açıkladı. Haber, Rusya Merkez Bankası’nın 13 Ekim’de CBDC planını resmi olarak onaylamasından kısa bir süre sonra geldi.

Rusya, 13 Ekim’de dijital ruble çalışmalarına başlayacağını duyurmuştu. Nakit parayla aynı özelliklere sahip olmasının yanında daha hızlı ve kolay bir ödeme olanağı sunması beklenen dijital ruble için henüz bir çıkış tarihi verilmedi. CBDC pilot çalışmalarının ise 2021 yılının ilk yarısında başlaması planlanıyor.

Dijital Ruble Testine Katılmak İsteyen Beş Banka

Cointelegraph’ın aktardığı haberde, en az 5 Rus bankasının 2021’de yapılması planlanan dijital ruble testine katılmak istediği belirtildi. Teste katılmak isteyen Rus bankaları arasında Promsvyazbank, Credit Bank of Moscow, Bank Zenit, Dom.RF ve Crimea’s Russian National Commercial Bank bulunuyor.

Haberin detaylarında, Rusya Merkez Bankası’nın dijital ruble resmi olarak kullanılmaya başlandıktan sonra maaş ve yardım gibi ödemeleri dijital ruble ile yapmak istediği ifade ediliyor. Rusya Merkez Bankası, çıkarılması planlanan dijital rublenin kullanıcılar tarafından bir banka kartı ile transfer edilebileceğini ya da saklanabileceğini söyledi. Buna ek olarak, dijital ruble ile yapılan ödemelerin sorunsuz gerçekleşmesi için ödeme cihazlarının da güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dijital Ruble Nakit Parayla Birlikte Kullanılacak

Rusya Devlet Duması’na bağlı Mali Hizmetler Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, Rusya’nın hem teknoloji hem de yasal konularda dijital merkez bankası parasını benimsemeye hazır olduğunu söyledi. Aksakov, ilk CBDC denemelerinin “On Digital Financial Assets (DFA)” (Dijital Finans Varlıkları Hakkında) yasasının 1 Ocak 2021’de kabul edilmesinin ardından başlatılmasını beklediğini iletti. Planlanan dijital rublenin nakit paranın yanında ek bir ödeme seçeneği olarak düşünüldüğü de ayrıca ifade edildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!