Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Başkanı Gary Gensler Eleştirilere Yanıt Verdi: Öncelik Yatırımcılar!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, kurumun yetkilerini aştığına dair eleştirileri yanıtlarken spot Bitcoin (BTC) ETF (borsa yatırım fonu) başvurularına yönelik açıklamada bulundu.

SEC Başkanı Gary Gensler 12 Temmuz tarihinde para piyasası fonları ve aracı kurumların regülasyonu konusunda gerçekleşen bir basın toplantısında, SEC ve kendiisine yönelik tepkilere değindi. Gensler ayrıca spot Bitcoin ETF konusunda regülatörlerin bazı çekincelerine de konuşmasında yer verdi.

SEC’nin kripto para regülasyonu konusunda yetkilerini aştığı ve kripto para ekosistemine karşı ayrımcı bir muameleye liderlik ettiği yönünde piyasada dolaşan eleştirilere yanıt veren Gensler, yürüttükleri operasyonların asli amacının “yatırımcı koruması” olduğunu belirtti. Başkan, bu konuda herhangi bir ayrımcılık güdülmediğini ise şu sözlerle ifade etti:

Komisyon üyeleri ile birlikte Kongre’nin çıkardığı yasayı mahkemelerin yorumladığı şekilde uygulamaya yemin ettik. Nihayetinde asıl amaç, yatırımcıları korumak, her bir token ve platformun gerçeklerini ve koşullarını incelemektir.

Bu noktada etik yükümlülüklerinin sonuna kadar farkında olduğunun altını çizen Gensler, regülasyon konusunda vicdanının rahat olduğunu ima etti.

Gensler bunun yanı sıra, geçtiğimiz haftalarda dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock’ın başvurusu ile yeniden gündeme gelen spot Bitcoin ETF konusuna dair gelen soruları spesifik olarak yanıtlamaktan kaçındı. Ancak başkan, regülatörlerin kripto para borsaları tarafından kullanıcılar aleyhine işlem yürütüldüğü konusunda şüphe duyduğunu belirtti.

Bunun anlamı doğrudan size karşı trade ediyor olabilirler yani New York Menkul Kıymetler Borsası’nda (NYSE) veya Nasdaq’ta göremeyeceğiniz veya görmeyi ummadığınız aleyhinize bir piyasa yapıcılığı ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Gensler’in konu hakkındaki ifadelerinin yakın zamanda pek çok spot Bitcoin ETF başvurusunda gözetim partneri olarak yer alan ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase’e ithafen söylendiği düşünüldü. Gensler bu doğrultuda, kripto para borsalarının piyasa manipülasyonu ve wash trading gibi hileli işlemlere karşı sınırlı risk takibine sahip olduğunun da altını çizdi. SEC, geçmişte birçok spot Bitcoin ETF başvurusunu piyasa manipülasyonu gerekçe göstererek reddetmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!