Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Başkanı Gary Gensler: Kripto Paraların Denetimi Konusunda CFTC’yi Destekliyorum

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler (SEC), Kongre’nin Bitcoin gibi belirli kripto para birimlerini denetlemek için ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’na (CFTC) daha fazla yetki verilmesini destekleyeceğinin sinyallerini verdi.

SEC Başkanı Gensler 8 Eylül tarihinde bir sektör konferansında yaptığı konuşmasında, CFTC’nin “güvensiz kripto” varlıkları denetleme ve düzenlemek için ihtiyaç duyduğu ölçüde daha fazla yetkiye sahip olması adına Kongre ile çalışmayı dört gözle beklediğini belirtti.

2009-2014 arası dönemde CFTC’ye Başkanı olarak görev yapan Gensler, SEC’in kapsamlarının daraltılmadığı müddetçe Kongre ile çalışmaktan memnuniyet duyacağını belirtti.

SEC ve CFTC arasında dijital varlıkların hangi kurumun regülasyon kapsamına alınacağı konusunda süregelen politik çekişme CFTC lehine devam ediyor gibi görünüyor. Kripto paraların birçoğunun menkul kıymet statüsü taşımaması onları SEC’in kapsamından uzaklaştırırken Bitcoin ve Ethereum gibi bazı kripto paraların emtia olarak görülmesi CFTC’nin onları denetlemesini makul kılıyor. Ayrıca birçok kripto para borsasının vadeli ticaret platformunun bulunması nedeniyle CFTC bu alanda pek çok noktada yetkili görünüyor.

Aralarındaki politik çekişmenin ilk kez kamuya yansıdığı Coinbase vakasından sonra SEC’in agresif hamlelerine karşın CFTC kripto para lobicileri sayesinde istediğini elde etmeye yakın duruyor. CFTC’yi denetleyen Senato Tarım Komitesi’nin Bitcoin ve Ethereum’u CFTC kapsamına alacak mevzuatın hazırlıkları devam ediyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!