Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Başkanı Gensler’den Kripto Para Borsalarına Yönelik Açıklama

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı (SEC) Başkanı Gary Gensler, her kripto para borsasının veya platformunun nitelikli bir saklama kuruluşu olmayabileceğini dile getirdi.

Gensler 2 Mart tarihinde Yatırımcı Danışma Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, Bitcoin ve kripto para birimleri de olmak üzere varlık depolaması konusunda nitelikli saklama kuruluşları oluşturmaya yönelik henüz önerge aşamasındaki regülasyonun, mevcut saklama kurallarında önemli değişiklikler yaptığına değindi. Ayrıca önerge kapsamında yatırımcıları, kripto para borsalarına karşı uyardı.

Gensler, kripto para platformlarının veya borsalarının genel işleyişine değinerek bir kuruluşun kendini nitelikli saklama kuruluşu olarak lanse etmesinin güvenilir olması için yeterli olmadığını vurguladı.

Kripto para sektöründe yaşanan son iflaslara atıfta bulunan başkan, bu kuruluşlarda iflas başvurusu sonrasında kullanıcı varlıklarının genellikle doğrudan iflas davası kapsamında şirket varlığı olarak listelendiğini belirtti. Gensler, binlerce kullanıcıya ait varlıkların doğrudan sahiplerine iade edilmesi yerine yatırımcıların iflas davası kapsamında sıra beklemek zorunda kaldığına dikkat çekti.

Önerge aşamasındaki yeni kural kapsamında ise kuruluş ve kullanıcı arasında yazılı sözleşme bulunmasının zorunlu tutulacağı ve kuruluşların özel muhasebe standartlarına tabi olacağını belirten Gensler ayrıca kuruluşların varlıkları ayırma konusunda da bir takım gereklilikleri yerine getirmesi gerekeceğini ifade etti.

SEC Başkanı konu hakkındaki açıklamasına şu ifadeleri de ekledi:

Önerge, saklama kurallarını bir yatırımcının fonları ve menkul kıymetlerinin yanı sıra tüm varlıklarını kapsayacak şekilde genişletmemize yönelik hükmü ele alıyor. Kurum, kongrenin çeşitli vakalara karşı kendisine verilen yetkileri kullanarak yatırımcı varlıklarının kötüye kullanımını ve kaybedilmesini engelleyecektir.

Yakın geçmişte Kongre’ye önerilen değişikliğin oylanması sırasında komisyon üyesi Hester Peirce, önergenin kurumlar için çeşitli anlamsız zorlukları beraberinde getirdiğini ve bir yıldırma politikasına benzediğini iddia ederek aleyhte oy kullanmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!