Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Bitcoin ETF’si İçin Yapılmış Olan Dokuz Başvuruyu Reddetti

ABD’deki Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC) Bitcoin ETF’si oluşturmak için yapılmış başvurulardan bazılarını reddetti.

SEC’in geçtiğimiz gün içerisinde reddettiği başvurular arasında ProShares’in, GraniteShares’in ve Direxion’unkiler bulunuyor. SEC, ProShares’in yapmış olduğu iki, GraniteShares’in bir, Direxion’un ise beş başvuruyu reddetme kararı aldı.

SEC bundan bir ay önce Bitcoin’in ilk milyarderleri olarak bilinen Winklevoss kardeşlerin ETF başvurusunu da reddetme kararı almıştı.

ABD’deki piyasa otoritesi, Winklevoss kardeşlerin başvurusunu reddederken Bitcoin piyasalarındaki dolandırıcılık ve manipülasyon olaylarını örnek göstermişti. SEC, şimdi aldığı kararlarda da buna benzer gerekçeler gösterdi.

SEC’in açıklamasına göre ProShares başvurusunu yapan NYSE Arca “ulusal bir menkul kıymet borsasının dolandırıcı ve manipülatif faaliyetleri önlemek için koyması gereken kuralları” koymayı başaramadı. Açıklamalara göre NYSE Arca manipülasyona karşı yeteri kadar önlem alamamanın yanı sıra Bitcoin bazlı vadeli işlem piyasalarının “yeterli büyüklükte” olduklarına dair de bir kanıt sunamadı.

Komisyon daha önce verdiği ret kararlarında alınan kararın Bitcoin veya Blockchain teknolojisi özelinde olmadığını, ret kararının söz konusu varlıklarla herhangi bir ilgisinin olmadığını vurgulamıştı ve bu seferki açıklamasında da yine aynı vurguyu yaptı.

SEC henüz bir ETF başvurusunu onaylamış değil ancak hala değerlendirilmeyi bekleyen başvurular bulunuyor. SEC’in Bitwise ve VanEck/SolidX gibi kuruluşlar tarafından yapılmış başvuruları da değerlendirmesi bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment