Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Eski Yetkilisinden Binance Hakkında İddialı FTX Benzetmesi: Kaçınılmaz

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) eski yetkilisi John Reed Stark, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’i gölge bankacılık ile suçladı ve FTX benzeri bir iflasın kaçınılmaz olduğunu öne sürdü.

SEC’de internet uygulama ofisi başkanlığı ve icra avukatlığı görevlerini yerine getirmiş John Reed Stark yakın tarihli bir sosyal medya gönderisinde, Binance’e karşı ağır ithamlarda bulundu. Kripto para karşıtlığıyla tanınan Stark, Forbes tarafından paylaşılan bir makaleyi öne çıkardığı söz konusu gönderisinde, Binance’i herhangi bir denetime dahil olmadan finansal hizmet sunan bir “gölge banka” (bankacılık işlemlerine benzer işlemleri yaptığı halde bankacılık düzenlemelerine tabi olmayan kurumlar) olarak nitelendirdi:

Benim görüşüm, Binance’in bir gölge banka olduğu yönünde. ABD düzenleyici gözetimi veya denetimi olmadan limitli sipariş defterleri/komisyonculuk/vesayet/ takas/uzlaşma/vb işlere kalkışıyor ve kendi sahte para birimini basmaya devam ediyor. FTX gibi destansı bir “bank run” kaçınılmaz görünüyor.

Binance’in içinde bulunduğu durumu FTX ile kıyaslamaktan çekinmeyen Stark, kullanıcıların panik yaparak toplu bir şekilde Binance’den fonlarını çekeceğini (bank run) ve bu durumun Binance’i kaçınılmaz olarak FTX benzeri bir iflasa sürükleyeceğini dile getirdi.

Önceki süreçlerde Binance tarafından sunulan rezerv kanıtı raporlarının gerçek dışı olduğunu belirten Stark, Binance’in durumunun FTX’den daha belirsiz olduğunu iddia etmişti.

Öte yandan Binance, benzer durumlara karşı şimdiye kadar net tavrını korumaya ve müşterilerine güven vermeye devam etti. Geçtiğimiz süreçte USD Coin (USDC) sonrası 2 günde 6 milyar dolarlık fon çıkışı yaşayan Binance bu stres testini başarıyla atlatmıştı. FTX’i iflasa sürükleyecek boyutta fon çıkışını her seferinde sorunsuz bir şekilde karşılamayı başaran Binance, medyanın bu tarz haberleri “tıklama almak için” yaptığını öne sürmüştü.

Borsa, bu gibi durumların ardından tüm kullanıcı fonlarının 1:1 oranda güvenli bir şekilde teminatlandırıldığına dair detaylı bir şekilde yer vermişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!