Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC ETF Kurulumunu Kolaştıracak Bir Adım Attı, Blockchain ETF’leri Etkilenir Mi?

ABD’deki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu yatırım şirketlerinin borsa yatırım fonlarını (ETF) artık çok daha rahat bir şekilde oluşturmalarını sağlayacak yeni düzenlemeler getirebilir. Peki SEC‘in getireceği bu düzenlemeler Blockchain tabanlı ETF‘ler için de kolaylık sağlar mı?

SEC’in önerdiği değişikliklere göre ETF kurmak isteyen ancak SEC’ten özel olarak izin alması gereken şirketler artık bu ‘özel izin’ sürecinden kurtulacaklar. Komisyon’da önerilen bu yeni düzenlemeler komisyon üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

Yeni Kurallar Çoğu ETF’yi Kapsayacak

SEC’in başkanı olan Jay Clayton getirilecek olan bu yeni kuralın piyasadaki rekabeti “dengeleyeceğini” düşünüyor:

“Önerilen bu yeni kural günümüzde faal durumda olan çoğu ETF’yi ve operatörlerin gelecekte şimdikilere benzer şekilde kurmayı düşündükleri tüm ETF’leri kapsıyor.”

Clayton getirilecek olan bu kuralın “çoğu ETF’yi” kapsayacağını ancak hepsini kapsamayacağını söyledi. Clayton’a göre belli başlı ETF’lerin daha detaylı bir şekilde incelenmeleri gerekiyor. Mesela piyasa tabiriyle ‘egzotik’ ETF olarak adlandırılan ve karmaşık kaldıraçlı ürünler sunan ETF’ler bu yeni kural kapsamına dahil edilmeyecekler.

Blockchain tabanlı ETF’lerin daha “detaylı incelenmeleri” gerektiğine dair ise herhangi bir şey söylenmedi. Eğer Blockchain bazlı ETF’ler ‘egzotik’ yanları olmayan hisse opsiyonlarına ya da tahvillere dayanırlarsa bu “detaylı incelemelere” tabii tutulmalarına gerek kalmayabilir.

Bitcoin Bazlı ETF’ler

SEC söz konusu yeni kuralın Blockchain ya da Bitcoin bazlı ETF’leri kapsayıp kapsamayacağı hakkında bir açıklama yapmış değil ancak doğrudan kripto paralara yatırım yapma imkanı sunan Bitcoin bazlı ETF’lerin bu yeni kuraldan faydalanma ihtimali pek yüksek değil gibi görünüyor.

SEC şu anda Bitcoin bazlı ETF kurmak isteyen pek çok şirketin başvurusunu değerlendiriyor ancak kripto para piyasasına dair yeteri kadar araştırma yapılıncaya dek bu başvuruları ya askıya alıyor ya da direkt reddediyor. Şu ana kadar bu konu hakkında yapılmış haberlere göre SEC zaten ondan fazla başvuruyu reddetmiş durumda.

SEC’e bağlı Yatırım Yönetimi biriminin yöneticisi olan Dalia Blass Mart 2018 dönemlerinde bir yazı yayınlamış, SEC’in Bitcoin bazlı ETF’lerden neden endişe duyduğunu açıklamıştı.

Bitcoin bazlı bir ETF’nin SEC’ten onay alması epey önemli bir gelişme olur ve bazı uzmanlara göre bu haberi artık yakın gelecekte alabiliriz.

SEC aynı zamanda CBOE Global’ın VanEck ve SolidX tarafından desteklenen Bitcoin hisselerine dayalı bir ETF kurması hakkında çeşitli değerlendirmeler yapıyor. Bu değerlendirmelerin sonucuna genel halkın görüşü de etki ediyor.

SEC tarafından önerilen bu yeni kural yürürlüğe koyulursa Blockchain bazlı ETF’lerin nasıl ele alınacağını görmek gerçekten epey ilginç olacak. Bu tarz ETF’ler kısmen daha geleneksel şirketlere ve teknolojilere yatırım yapmayı sağlayan ETF’lerle aynı muameleyi mi görecekler?

Menkul Kıymetler Komisyonu Blockchain bazlı ETF’lerin “detaylı incelenmeleri” gerektiği yönünde de bir karar alabilir.

CFRA Research’ün ETF biriminden sorumlu olan Todd Rosenbluth SEC’in önerdiği bu kuralla ilgili şöyle bir açıklama yaptı:

“Özellikle de uzun vadeli tematik yaklaşımları olan ve küçük çaplı bağımsız yöneticiler tarafından planlanan ETF kurumlarını destekleyin.”

SEC bu yıl şu ana dek yedi farklı Blockchain bazlı ETF’yi onaylamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment