Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Kripto Para Dolandırıcılığına Karşı Büyük Bir Savaş Başlatıyor

ABD’nin Sermaye Piyasa Kurulu da diyebileceğimiz,Amerikan Menkul Kıymetler Borsası SEC, ICO dolandırıcılığıyla mücadele etmek ve küçük yatırımcıları korumak için seferber olmuş durumda.

Bildiğimiz üzere, özellikle Bitcoin‘in 20 bin dolarlık tüm zamanların en yüksek değerine ulaşma gibi büyük dönüm noktaları ile birlikte, kripto paralar 2017 yılında yatırımcıların her zaman iştahını kabarttı ve manşetleri süsledi.

Potansiyel yatırımcılar, mevcut kripto para birimleriyle ticaret yapabilir veya yeni bir ICO‘ya yatırım yaparak yepyeni bir kripto para biriminin parçası olabilirler. Bu kendi içinde milyar dolarlık bir endüstri ve hızla büyümeye devam ediyor.

SEC,Harekete Hazır

Ancak, bu ICO’ ların merkezi olmaması ve herhangi bir otoriteye bağlı olmayışı, dolandırıcılığa da açık anlamına geliyor. Fox Business sitesine göre bu SEC’in aktif olarak mücadele ettiği bir konu. Bu son hamle de, başta ICO’lar olmak üzere, bir çok kripto para ile ilgili platformu etkileyebilir.

Jay Clayton yönetimindeki SEC, şimdiye kadar sadece dokuz kripto para dolandırıcılığı davasıyla ilgili harekete geçmiş olmasına rağmen, SEC’ten ismini vermeyen bazı haber kaynakları, komisyonun aktif olarak onlarca dosyanın üzerinde çalıştığını belirtti. Eğer bu doğruysa, 2018 yılı SEC’in çok sayıda dolandırıcılık olayı failine karşı kararlı adımlar attığı büyük bir yıl olabilir.

Layton Kripto Para’yı Dolandırıcılık Olarak Görüyor

Clayton’a yakın kaynaklar,Başkanın kripto paraları,bir zamanlar Hollanda’da gerçekleşen spekülasyonla lale fiyatlarının ani artış ve düşüşüne denen ”lale çılgınlığı” ve 2000 yılının Mart ayında teknoloji firmalarını yer aldığı borsa endeksi olan NASDAQ‘daki senetlerin büyük değer kaybı yaşaması olayı olan ”Dotcom Balonu”olayları arasında benzerlikler kurarak izlediğini ifade ediyorlar.

SEC’nin seçtiği hedefler için görevli olan bir avukat şöyle dedi:

”Açıkçası, kripto para işlerinde yer alan bazı şirketler var,ama Clayton bu işin büyük bir bölümünü dolandırıcılık olarak görüyor”

Yapılan düzenlemenin öncülerinden ve SEC’in eski başkanı olan Harvey Pitt, şunları söyledi:

”Bu alanda hesaplaşma gününün geldiğini söyleyebilirim. Ve  yatırımcıların dolandırılmasını koruyan bu önlemlerin alınmasına yönelik faaliyetlerin derin bir  endişe yarattığını düşünüyorum.”

Yatırımcıyı Koruma

Kripto para birimlerinin ademi merkeziyetçi yapısı,yasa yapıcılar için bir kabus haline gelmiş durumda .Ancak, menkul kıymetler olarak işlem yapılınca,SEC yetkisiz eylemler için yaptırım uygulayabilir.

Bu baskının temel amaçlarından biri, küçük yatırımcıları hedef alan hileli ICO’ları ayıklamak.

ETF’nin Geleceği?

SEC’i yoğun bir yıl bekliyor.Sadece dolandırıcılık yapan sahte ICO’ları bulmakla kalmayacaklar,aynı zamanda ABD’de işlem görmesi beklenen Bitcoin ETF‘lerini de incelemeye başlayacaklar.

Bu, SEC’in küçük yatırımcıyı koruma sorunları konusundaki endişelerini dile getirmesinin ardından geldi. Ancak, CBOE ve JPMorgan Chase gibi büyük isimler daha önce ETF gelişimine destek vermişlerdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment