Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’den Kripto Para Fonuna 100 Milyonluk Dolandırıcılık İçin Acil Yaptırım Kararı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto para hedge fonu BKCoin ve kurucusuna karşı 100 milyon dolarlık dolandırıcılık için acil yaptırım kararı aldı.

SEC 6 Mart tarihinde yayınladığı bildiride, kripto para hedge fonu BKCoin ve kurucularından Kevin Kang’e dava açtığını bildirdi. SEC, 4 yıllık sürede kadar 55 yatırımcıdan kripto para yatırımı amacıyla yaklaşık 100 milyon dolar fon toplayan şirket ve Kang hakkında açılan dava kapsamında acil müdahale yetkisi aldığını da duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre 23 Şubat tarihinde açılan dava kamuoyundan gizli tutuldu. Davada, BKCoin ve Kang müşteri fonlarını şahsi harcamaları için kullanmak ve ponzi şemasını andıran ödemeler yapmakla itham edildi.

Sanıklar, müşterilere fonlarının yalnızca yatırım için kullanılacağına ve ayrı hesaplarda tutulacağına dair müşterilere güvence vermiş olsalar da bu taahhütleri yerine getirmedi. Ayrıca şirketin mali yapısının, büyük dörtlü olarak bilinen dünyanın en büyük denetim firmaları tarafından denetleneceği de müşterilere verilen taahhütler arasında yer aldı. Ancak SEC, şirketin müşteri fonlarından 3,6 milyon doları müşterilerin getirisini finanse etmek için kullandığını ve bahsi geçen denetimin asla gerçekleşmemiş olduğunu ortaya koydu. Ayrıca Kang, 317 bin dolardan fazla müşteri varlığını ev kirası, tatil harcamaları gibi kişisel çıkarlar için kullandı.

SEC mahkemeden şirket ve Kang hakkında para cezası, amacı dışında kullanılan fonların iadesi ve fonların tahakkuk eden faizini ve mahkeme harcamalarını talep etti. Bunun yanı sıra mahkeme, SEC’ye şirketin ve Kang’in varlıklarının dondurulması ve kayyum atanması için acil müdahale yetkisi verdi.

Öte yandan müşteri varlıklarından 12 milyon dolar ödeme alan Bison Digital LLC adlı varlık yönetim şirketi de SEC tarafından suça yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle suçlandı ve tasfiyesi talep edildi.

SEC yetkilisi Eric Bustillo, müşteri varlıklarının BKCoin’e yönetilmesi amacıyla teslim edildiğini ancak varlıkların zimmete geçirildiğini ve amacı dışında kullanıldığını, ayrıca şirketin yapılan yolsuzlukların gizlenmesi için belgede sahtecilik ve ponzi ödemeleri benzeri davranışlarda bulunduğunu belirtti. Bustillo bu eylemin, kurumun menkul kıymetler sektöründe yatırımcı koruması politikaları konusundaki kararlılığını vurguladığını dile getirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!