Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’den NBA Yıldızına Yaptırımın Ardından Ünlülere Kripto Para Uyarısı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) EthereumMax’in (EMAX) yasa dışı tanıtımı nedeniyle NBA oyuncusu Paul Pierce’a 1,4 milyon dolar ceza verirken diğer ünlüleri uyardı.

SEC 17 Şubat tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı bildiride, NBA takımı Boston Celtics’de oynayan Paul Pierce’ı EMAX adlı kripto para birimini sponsorluk anlaşması dahilinde tanıttığını belirtmediği için 1,4 milyon dolar para cezasına çarptırdığını açıkladı. Ünlü oyuncu kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında herhangi bir savunmada bulunmadı. Ancak para cezasını ve 3 yıl boyunca kripto menkul kıymet tanıtımı yasağını kabul etti.

Kurum, Pierce’ın EMAX hakkında sosyal medya platformu Twitter üzerinden yanıltıcı ve teşvik edici ifadeler kullandığını öne sürdü. SEC’nin iddialarına göre ünlü oyuncu tanıtım için 244 bin dolar değerinde EMAX ile ödeme almasına rağmen bu bilgiyi saklamayı tercih etti. Ayrıca EMAX yatırımlarını normalde olduğundan çok daha fazla gösteren bir ekran görüntüsü manipülasyonu ile kullanıcıları yanılttı.

Pierce, 1.1 milyon dolar cezanın yanı sıra 240 bin dolarlık tasfiye ücreti ve bir miktar faizle birlikte toplamda 1,4 milyon dolar para cezasının yanı sıra 3 yıl boyunca herhangi bir kripto menkul kıymetini tanıtmama yasağını kabul etti.

SEC yetkilisi Gurbir Grewal, yatırımcıların bir menkul kıymeti yatırım amacıyla teşvik eden kişinin tarafsız olup olmadığını bilme hakkı bulunduğunu ancak Pierce’nin bu hakkı istismar ettiğini dile getirdi.

SEC Başkanı Gary Gensler bu konuya atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı:

Bu dava aracılığıyla ünlülere bir hatırlatma daha: Yasa, menkul kıymetlere yatırımı teşvik etmek için kimden ve ne kadar ödeme aldığınızı halka açıklamanızı gerektiriyor. Ayrıca bir menkul kıymeti yatırımcılara önerdiğinizde yalan söyleyemezsiniz.

Yakın geçmişte Kim Kardashian da benzer bir suçlama karşısında SEC’ye 1,26 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!