Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’den Spot Bitcoin (BTC) ETF Davasında Grayscale’e Cevap: Keyfi Değil

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), dijital varlık yöneticisi Grayscale ile arasındaki spot Bitcoin (BTC) borsa yatırım fonu (ETF) davasında yeni bir gelişme yaşandı. SEC dava hakkında ilk yasal özetini sundu.

Grayscale 9 Aralık tarihinde resmi web sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Grayscale Bitcoin Trust‘ın (GBTC) spot Bitcoin ETF‘e dönüştürülmesinin reddedilmesi nedeniyle açılan davada, SEC’nin ilk yasal özetini sunduğunu belirtti. Grayscale’in bir kilometre taşı olarak nitelendirdiği bu belgede SEC, GBTC’nin spot Bitcoin ETF’e dönüştürülmesini reddetmesinin makul sebeplere dayandığını iddia etti.

Ekim ayında Grayscale tarafından sunulan özette şirket, birçok vadeli Bitcoin ETF’ini onaylamasına rağmen spot Bitcoin ETF’inin onaylanmamasını keyfi bir karar olarak nitelendirmişti. Grayscale, SEC’yi yatırımcıların çıkarlarını korumamakla itham etmişti.

SEC tarafından 9 Aralık tarihinde yayınlanan ilk yasal özette ise ret kararının makul gerekçeler üzerine kurulu olduğu öne sürüldü. Kurum, vadeli Bitcoin ETF’leri ile spot Bitcoin ETF’lerinin temelde farklı ürünler olduğunun altını çizerek vadeli ürünlere izin verip spot ürünleri reddetmenin herhangi bir keyfiyet barındırmadığını dile getirdi.

Kurum daha önce yalnızca CME’de (Chicago Mercantile Exchange) işlem gören vadeli işlem sözleşmelerine sahip ETF’lerin onaylandığını ve bu ETF’lerin dayanak varlıklarının da bu sebeple sıkı bir gözetime tabi tutulduğunu belirtti. SEC, spot Bitcoin piyasasının vadeli Bitcoin piyasasına göre parçalanmış ve dağınık bir yapıda olduğunu ve CME’nin vadeli Bitcoin piyasasını denetlemesinin, spot piyasadaki dolandırıcılık ve manipülasyonu azaltmada etkili olacağına dair bir dayanak sunulamadığını belirterek ret sebebini açıkladı. Ayrıca SEC, başvuru reddinin Bitcoin’in yatırım olarak kabul edilemez statüde olduğunu veya liyakat temelli bir şüpheciliği yansıtmadığının da altını çizdi.

Grayscale bu özete karşılık olarak web sitesinde yayınladığı açıklamasında, vadeli-spot ayrımı yaparak eşit olmayan bir faaliyet alanı yaratmakla ilgili argümanlarını yineledi ve en kısa zamanda özeti tamamen gözden geçireceklerini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!