Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC’den Terra Davasında XRP İçin Temyiz Sinyali: İtiraz Edecek Mi?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Terraform Labs (LUNA) ile devam eden davasında Ripple (XRP) kararını temyize götüreceğinin sinyallerini verdi.

Bloomberg’ün 21 Temmuz tarihinde yayınladığı habere göre SEC, Terraform Labs’e açtığı davada XRP kararının menkul kıymetler yasası ile örtüşmediğini belirterek karar hakkında temyiz edilebileceğini ifade etti.

SEC’nin ifadeleri Terraform avukatları tarafından geçtiğimiz hafta Ripple davasında verilen “XRP’nin bazı senaryolarda menkul kıymet olarak sayılmaması” kararını emsal karar olarak sunma çabaları üzerine öne sürüldü. Terraform avukatları, Ripple kararını gerekçe sunarak SEC tarafından sürülen argümanların yasal düzleme oturmadığını iddia etti. Avukatlar, iki dava ayrı da olsa tokenların satılma biçiminin aynı olması sebebiyle XRP kararının emsal alınabileceğini belirtti.

Regülatör ise buna karşılık yaptığı dosyalamada, ilgili kararların mevcut menkul kıymetler yasasında yeterli temeli bulunmadığını ifade ederken bu kararları “yanlış” olarak nitelendirdi. SEC avukatları dava yargıcı Jed Rakoff’a karşı şu ifadeleri kullandı:

Saygılarımla, Ripple’ın bu bölümleri yanlış kararlaştırılmıştır. Mahkeme onları takip etmemelidir.

SEC’ye göre dikkate alınmasını istemediği XRP kararı, bireysel ve kurumsal yatırımcıların yatırım beklentileri arasında yapay bir ayrım yaratıyor. On yıllardır bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını ayırt etmek için kullanılan Howey Testi’ni ise subjektif bir standarda dönüştürüyor. Bu kapsamda regülatör Terraform davasında, XRP’nin kurumsal yatırımcılara satışına dair verilen kararın bireysel yatırımcılara yapılan satışlarda da izlenmesini talep etti.

Geçtiğimiz şubat ayında SEC Terraform Labs’e ve kurucu Do Kwon’a yatırımcıları LUNA, TerraUSD (UST) ve Anchor Protocol (ANC) hakkında yeterli bilgilendirmedikleri gerekçesiyle dolandırıcılık, kayıt dışı menkul kıymet satışı gibi bir çok suçlama ile dava açmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!