Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Shapeshift Borsasının CEO’su ile Roger Ver Arasında Tartışma: Bitcoin Cash Bitcoin Değil

Hangi kripto para biriminin Bitcoin unvanını taşımaya layık olacağı üzerine tartışmalar tahmin edildiğinden daha çetin geçmekte. Uzmanların tercihi ortada olsa da bu sektöre yeni gelenler için doğruyu yanlıştan ayırmak biraz daha zor olmakta. Şu anda en yüksek piyasa değerine ve desteğe sahip olan kripto para birimi açık bir şekilde Bitcoin olmakta. Bitcoin Cash ise aksi kanıtlanana dek bir altkoin olarak varlığını sürdürecek.

Bitcoin Cash İlgi Çekici

Kimse Bitcoin Cash’in bu zamana kadar ki başarısını göz ardı etmiyor. Bir Bitcoin olmasa dahi, bir altkoin olarak oldukça büyük bir etki yaratmış durumda. An itibariyle Bitcoin Cash piyasa değeri açısından en büyük 4. kripto para birimi. Bu güçlü duruşuna rağmen Bitcoin Cash destekçilerinin bu para birimini Bitcoin olarak tanımlamaları doğru değil. Fakat insanları bunun aksine ikna edebilmek için bazı girişimlerde bulunmuyor değil.

Bu haftanın başlarında Roger Ver tarafından atılan bir tweet insanları tedirgin etmişti. Paylaşmış olduğu fotoğrafta Shapeshift’in CEO’su Erik Voorhees‘in Bitcoin Core’da oluşabilecek bir hard fork’u nasıl destekleyeceği belirtilmekteydi. Bu açıklama aynı zamanda Voorhees’in geçmişte başarısız olsa da SegWit2x’ide desteklemesi ile bağlantılı.

Burada önemli olan Roger’in bu tweetinin nasıl yorumlanacağı. Çünkü Ver, Voorhees’in bu sözünden alıntı yaparak Bitcoin Cash’e destek verdiğini belirtmekte. Fakat aslına bakıldığında Voorhees bu açıklamayı yaptığında Bitcoin Cash’i desteklemek gibi bir amacı yoktu hatta o zamanlar Bitcoin Cash tedavülde bile değildi. Bu yüzden bu sözün tekrar gün yüzüne çıkartılarak Bitcoin Cash’i kast ettiğinin ima edilmesi ilginç ve yanlış bir hareket.

Bitcoin, Bitcoin’dir

Her ne kadar bazı kişiler tarafından insanlara aksine inanmaları istense de günümüzde tedavülde yalnızca bir tane Bitcoin bulunuyor. En yüksek piyasa değerine ve genel olarak en çok rağbet gören kripto para birimi an itibariyle Bitcoin Cash değil Bitcoin (BTC). Bir Bitcoin altkoin’inin gerçek Bitcoin’inin yerini almasının düşünmesi her ne kadar olağan dışı gibi dursa da tamamıyla imkansız değil. Erik Voorhees konuyla alakalı:

“Roger lütfen kendi Bitcoin Cash’in Bitcoin olma fikirlerini desteklemek için benim sözlerimi alıntı yapmaya bir son ver. Çünkü bu doğru değil. Bitcoin genesis blokundan gelmekte ve en çok birikmiş proof of work (iş kanıtına) sahip olmakta. Bitcoin Cash ise çoğunluğun desteğini kazanmayı başaramamış bir fork olmakta yani bir Bitcoin değil.”

Bitcoin, bir altkoinin sahip olduğundan çok daha fazla özelliğe sahip. En yüksek işlem gücüne, en geniş nüfuza ve en yüksek piyasa değerine sahip. Bununla birlikte ne yazık ki en yüksek işlem ücretine ve en yavaş havale hızına sahip. Bu sorunlar gelecekte gerçekleşecek bazı teknolojik iyileştirmeler ile ortadan kalkacaklar. Kurumsal şirketlerin de yatırımları ile Bitcoin’in piyasadaki geleceği önümüzdeki günlerde daha da sağlamlaşarak büyümeye devam edecektir.

Sahip olduğumuz tek gerçek Bitcoin, BTC. Her insanın bu konuda kendilerine özgü fikirleri olabilir ama bu dünyanın geri kalanının da aynı fikirde olacağı anlamına gelmemekte. Bitcoin Cash ise kendini Bitcoin olmadan da kanıtlamış durumda ve başarısına devam etmek için böyle bir kandırmaca yaratmaya veya zorlamaya ihtiyacı olmadığını kendi başına göstermekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment