Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SPK Başkanı’ndan Kripto Para Yatırımcılarını İlgilendiren WhatsApp ve Telegram Açıklaması

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, bugünkü konuşmasında SPK’nin WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarındaki yatırım gruplarına nasıl ceza kestiğini açıkladı. SPK Başkanı tarafından yapılan açıklamalar, bu uygulamaları hisse yatırımcısı kadar sık kullanan kripto para yatırımcısını da yakından ilgilendiriyor.

SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu bugün Borsa İstanbul’da düzenlenen Dünya Yatırımcı Haftası forumuna katıldı. Taşkesenlioğlu, yerli yatırımcı sayısının 15 aydır üst üste artış gösterdiğini ve 1 milyon 900 bine yaklaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. Bunun mutluluk verici bir gelişme olduğunu söyleyen Taşkesenlioğlu, yatırımcıyı piyasadaki manipülasyonlara karşı uyardı.

SPK Başkanı bunun yanı sıra Kurul’un piyasadaki manipülasyonları nasıl tespit ettiğinden bahsedip bazı sosyal medya kullanıcılarına uyarılarda bulundu.

Bu uygulamalardaki gruplara sızıyorlar

Hisse ve kripto para yatırımcıları WhatsApp, Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarını; buna ek olarak Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanıyorlar. Bu gibi platformlarda SPK tarafından yetkilendirilmemiş kuruluşların yatırım tavsiyesi verdiğine tanıklık edilebiliyor. Bu gruplarda piyasa bozucu faaliyetler de düzenlenebiliyor.

SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, bu gibi manipülatif faaliyetleri bu yılın başından beri daha sert bir şekilde cezalandırmaya başladıklarını ve en sert şekilde cezalandırmaya devam edeceklerini söyledi. Kurul’un bu platformlarda işlenen suçlara karşı izlediği yöntemi anlatan Taşkesenlioğlu şunları ifade etti:

“Olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerleri ile piyasa bozucu faaliyetleri sürekli olarak izlemekteyiz. Gözetim birimimiz Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya mecralarını, borsayla ilgili paylaşım yapılan forumları ve hatta WhatsApp, Telegram gibi uygulamaları anlık olarak takip etmekte, bu gruplara sızma yöntemiyle girip şüpheli durumları tespit etmektedir. (SPK bu durumlarda) eş zamanlı olarak toplantı düzenleyip tedbirler almaktadır.”

Sadece grup kurucusu değil üyesi de ceza alıyor

Piyasaya dair manipülatif faaliyetlerin düzenlendiği mesajlaşma gruplarında sadece grubun kurucusu değil o grubun üyeleri de ceza alabiliyor. Piyasaya yönelik işlenen suçlara karşı daha katı bir tavır sergilemeye başlayan SPK, bu yıl ilgili gruplarda işlenen suçları daha ağır cezalandırmaya başladı.

Sermaye Piyasası Kurulu bu ayın başında yayınladığı bir bültende makul şüphe durumlarında nasıl bir yol izlendiğine dair açıklama yaptı. Avukat Sinan Keskin tarafından gündeme getirilen bu açıklamada; ilgili gruplara üye olan kişilerin grup kurucularının suçuna iştirak etmelerinden ötürü suçlu bulunabilecekleri belirtildi. Bu yalnızca hisse değil kripto para yatırımcısını da yakından ilgilendiren bir açıklama oldu.

spk-bulten-kasim-basi-telegram
Kasım ayı başındaki SPK bülteni, Kaynak

Yatırımcıları daha titiz olmaya çağırdı

SPK Başkanı bugünkü konuşmasında piyasalarda bilinçli bir şekilde yatırım yapmanın önemini vurgulayarak SPK’nin önceliğinin yatırımcıyı korumak olduğunu söyledi. Taşkesenlioğlu bu noktada yatırımcıya da bir görev düştüğünü söyleyerek yatırımcıları hem daha bilinçli hem de daha temkinli olmaya çağırdı

Yerli yatırımcı sayısının tüm zamanların en yüksek sayısına ulaşmış olmasının mutluluk verici olduğunu söyleyen SPK Başkanı bunun bazı sorunları da beraberinde getirdiğini açıkladı. SPK Başkanı bazı insanların borç çekerek, yüklü miktarlarda yatırım yaptığını ancak yatırım yaptığı şeyi yeteri kadar araştırmadığını söyledi. Bazı insanların sadece borsa koduna bakarak yatırım yaptığından bahseden SPK Başkanı, bu insanlar için “manavdan sebze, meyve seçerken gösterdikleri ilgiyi yatırım yaparken göstermiyorlar” ifadesi kullandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!