Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Starbucks ve McDonalds, Çin’in Kripto Parasını Henüz Kullanmıyor

Çin hükümetinin milli kripto para projesi dijital yuan için iki dev Amerikan şirket de “hazır değiliz” bayrağı salladı. Buna göre Starbucks ve McDonalds, bir süre daha dijital yuan ile ödeme almaya başlamayacak.

Çin’deki Starbucks, McDonalds, Subway şubelerinin ülkenin milli kripto para projesini test etmeye başladığı iddia ediliyordu. Bugün yapılan açıklamada ise bu şirketlerin henüz dijital yuan ile ödeme kabul edebildiği bir aşamada olmadığı belirtildi. İlgili şirketlerin halihazırda WeChat, Alipay ve QuickPass gibi platformlar üzerinden ödeme işlemlerine izin verdiği de açıklamaya ek olarak verilen bilgiler arasında.

Tam tarih net değil

Projenin yetkili isimleri Çin Merkez Bankası ve ülkenin Ticaret Bakanlığı, Çin’in kripto parasının ne zaman tam anlamıyla kullanılmaya başlanacağını hâlâ açıklamış değil. Projenin test aşamaları devam ederken sürece dahil olan yaklaşık 3 bin kadar iş yerinin olduğu tahmin ediliyor. Dijital yuanın tam anlamıyla entegrasyonunun, her şey yolunda giderse, Pekin’de düzenlenecek olan 2022 Kış Olimpiyatları’na kadar yetişmesi planlanıyor. Ancak henüz test aşamasında yaşanan bu tarz gecikmelerin bu süreyi uzatıp uzatmayacağı ise merak konusu.

Projenin başarıyla hayata geçmesi ise birçok ekonomist tarafından, Çin’in global finans dünyasında öncü konuma gelecek olması şeklinde yorumlanıyor. Geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamayla ilgi odağı olmayı başaran Ripple kurucusu Chris Larsen da djitial yuanı dikkatle takip eden isimlerden birisi. Larsen’a göre Alibaba gibi Çin merkezli ödeme şirketleri sayesinde dijital yuan, doları bile tahtından edebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!